Kärleksröd granatäpplevinäger

Kärleksröd granatäpplevinäger

Granatäpplevinäger med sin kärleksröda färg ser inte bara oemotståndlig ut, granatäpple innehåller en rad antioxidanter, i synnerhet flavonoider, som har många hälsofrämjande effekter. Granatäpplet är också en av vinterns vitaminrikaste frukter.

Jag älskar granatäpplens sötsyrlig, mild och uppfriskande smak och det är så lätt att göra nånting nyttig med kärnorna: på din lunchsallad, i morgonsmoothie, som bordsvatten eller som en förtjusande vinäger till dig eller dina nära och kära.

granatäpple antioxidanter

  • 2 granatäpple
  • 80 g honung
  • 500 ml vitvinsvinäger

Så gör du

  • skära granatäpplen i två halvor (eller i frya för att ännu lättare kunna ta ur kärnorna) och använda en sked för att gröpa ur den. Var noggrant att inte de vita skiljeväggarna kommer med … eller så köper du frysta granatäppelkärnor
  • lägg kärnorna i en flaska (jag använder gärna en tratt)
  • häll honung och vittvinsvinäger i flaskan
  • stäng flaskan och låt dra en vecka (hitta en ljus men inte solig plats)
  • skaka flaskan varannan da
  • sila genom en finmaskig sil
 granatäpplevinäger

Lite mer om

Granatäpplets små saftiga kärnor är fulla av antioxidanter som skyddar hudcellerna från att åldras för fort.
Granatäpple innehåller  ellaginsyra, som har sjukdomsbekämpande egenskaper och är bra för att förebygga cancer.
Granatäpple sänker blodtrycket och minska risken för hjärt och kärlsjukdomar.
Fruktköttet innehåller ett ämne som ökar serotoni-nivåerna i hjärnan och kan göra att du känner dig lite gladare.

Sammanfattat blir man snyggare, friskare och gladare av Granatäpple.