Under vår och försommar är det hög tid för skörd av många av våra vilda växter. Du behöver inte alltid ta dig till en skog för att hitta ätbara vilda växter att samla. Börja med att ta dig till din närmaste naturområde eller din egen trädgård.

Här kommer mina 11 bästa tips:

 1. Plocka minst 50 meter från närmaste bilväg och på mark som är obesprutad.
 2. Den bästa tiden att samla växter är tidigt på förmiddagen, innan solen står för högt upp. Utöver det är det bra om vädret är torrt och varm, för växterna ska inte vara våta när de skördas.
 3. Vid din nästa vårpromenad ta med papperspåsar och en sax. För att kunna skilja de olika växter åt, är det bra att lägga varsin växt i en egen papperspåse och skriver namn och fyndplats på påsen.
 4. Blomflockar (t.ex. fläder) bör skakas av ordentligt så att eventuella insekter ramlar av.
 5. Ta inte mer än du behöver (plocka hellre i omgångar). Se till att lämna för återväxten på varje ställe.
 6. Tänk också på att plocka varsamt, bryt inga kvistar, lämna lite kvar, skövla inte och lämna inga spår kvar i naturen så som plast osv.
 7. Tacka naturen för det den ger!
 8. Lägg ut till tork så snart som möjligt. Förberedd gärna en plats innan du går iväg.
 9. Om det är första gången du plockar vilda örter. Låna en bok om örtflora och vilda ätbara örter på biblioteket. Eller gå in på nätet och titta hur växten ser ut, så att du känner igen den. Det är bra att läsa på och planera i förväg. ta reda på när örterna du vill ha är i rätt växtfas och i vilka miljöer de växter.
 10. Tänk också på allemansrätten och plocka inte fridlysta växter. Reglerna kan var annorlunda i de olika delar av Sverige. Läs mer på naturvårdsverkets sidan. 
 11. Anteckna dina smultronställen så att du kommer ihåg dem till nästa år.