Läkeväxter mot mensbesvär

Tyvärr upplever många kvinnor mensbesvär: menssmärta, obehag eller till och med sjuka under menstruationen. Nu kommer en stor överraskning. I själva verket borde du inte ha någon mensbesvär alls under din menstruation. Om allt går bra finns det faktiskt ingen anledning till att din kropp skulle ge dig smärta just nu. Din kropp är inte inställd på det sättet. Och ändå har majoriteten av kvinnor mild till riktigt svår menstruationsvärk. För det mesta går saker inte så smidigt som de borde. Vi märker knappast kroppens behov i en hektisk vardag. I nästa stycke kommer jag att förklara orsakerna till mensbesvär. Först och främst finns det två typer av menstruationsvärk, den primära menstruationsvärken (primär dysmenorré) och sekundär menstruationsvärk (sekundär dysmenorré).

Primär mensvärk

Primär mensvärk, primär dysmenorré, uppstår under de första dagarna av menstruationen. En anledning till smärtan under denna tid kan vara den ökade prostaglandinnivån. Det säkerställer att musklerna i livmodern dras samman. Som ett resultat försörjs vävnaden mindre väl med blod och därmed mindre syresatt. Detta kan leda till smärta, men är medicinskt ofarligt.Dessutom främjar en ohälsosam livsstil, såsom en ohälsosam kost, rökning och alkohol smärta under mens. Psykologiska faktorer spelar också en roll. Stor stress och spänning kan öka smärtan. Det är desto viktigare att låta dig vila och slappna av under de första dagarna och att skjuta upp stressiga möten till en annan tid om möjligt.

Sekundär mensvärk

Sekundär mensvärk, sekundär dysmenorré, är ofta förknippad med sjukdomar som bara uppträder under livet. Endometrios är ett av de tillstånd där livmoderns foder bildas utanför livmodern, vilket orsakar stor smärta.En livmoderinflammation eller myom (livmodertumörer) leder också till ökad smärta under mens. I sådana fall är det viktigt att konsultera en läkare.

Vanlig periodvärk som inte orsakas av sjukdom inkluderar kramp i buksmärtor, ryggsmärtor, diarré, illamående och huvudvärk. Vi känner oss ofta lite obekväma och svaga. Naturen har en hel rad underbara växter redo för oss mot denna smärta. De tre viktigaste örterna presenteras i det följande.

Förutom läkeväxter finns det naturligtvis andra faktorer som kan göra menstruationssmärtor mer uthärdliga eller till och med helt förhindra dem:

 • En fiberrik, hälsosam och lätt diet kan stödja och stärka dig under din menstruation.
 • Dessutom ska du ge dig tid och ta pauser för att koppla av.
 • Lyssna på dig själv och din kropp och uppfatta dess signaler och behov, även om detta knappast är tänkbart i våra hektiska och livliga tider.
 • Du kommer att se hur bra det är för dig.

Läkeväxter mot mensbesvär:

Daggkåpa

Alchemilla vulgaris innehåller garvämnen, eterisk olja och bitterämnen.

Växten har många användningsområden som t.ex. vid oregelbunden, smärtsamma och kraftiga menstruationer.

Både te eller sittbad av daggkåpa skulle jag rekommendera vid mensbesvär:

Daggkåppa Te

 • 2 tsk torkade eller 4 färska blommor och/eller blad till en kopp hett vatten.
 • Låt dra med ett lock över i 5 min.
 • Sila och drick i lugna klunkar.
 • Drick 3-5 koppar om dagen.

Sittbad

 • Häll 300 g blommor och/eller blad med 2 liter kokande vatten.
 • Alt 1) Sila efter 15 minuter och tillsätt till badvattnet
 • Alt 2) Sila ner i en badbalja som är stor nog att sitta i med benen utanför och vatten upp över naveln. Ha gärna en vattenkokare med hett vatten till hands för att fylla på om vattnet i baljan börjar svalna.
 • Sitt och bada i 20 min.

OBS: Blanda inte ihop med Alchemilla mollis, jättedaggkåpa, som är en fin marktäckande perenn.

Gåsört

Gåsört – Argentina AnserinaGåsörten är en liten, låg och krypande rosväxt, bladen är flikiga och silverfärgade på undersidan. De gula blommor som sitter på långa skaft, med fem kronblad, blommar i juni-augusti.

Inom folkmedicinen är gåsört DET kramplösande naturläkemedel och används invärtes som kramplösande medel vid mensbesvär, kolik och diarré.

Örtte

Du kan göra en vanlig örtte: 1 msk kokas upp i en kopp vatten som får stå i 10 minuter innan det silas och dricks varmt, morgon och kväll.

Möjlkdryck

Eller så gör du en mjölkdryck: Koka upp 3 teskedar torkad gåsört till 250 ml kall mjölk och sila av sedan. Tillsätt gärna lite honung. Mjölken mildrar garvämnen i gåsörten.

OBS: Håll utskick under högsommaren, plocka varsamt blad och blomma (dra inte ut roten) och torka. Örten finns tyvärr inte att köpa i vanliga hälsobutiker.

Rölleka

En tredje viktig kvinnoört är Rölleka, Achillea millefolium. Rölleka innehåller ett ämne som heter achillein, som är en kramplösande alkaloid och gör rölleka mycket användbart vid menstruationskramper.

Bladen och blommorna går utmärkt att äta och är dekorativa att pynta med. Rölleka är en bitterört som stödjer vår ämnesomsättning och ger balans i dagens kosthållning.

Eller så gör du en örtte med röllekablad/-blommor; tillsätt gärna lite honung, om du inte gillar beska smaker. En starkare te=infusion av rölleka funkar som sittbad.

OBS:

 • Om du är allergisk mot någon korgblommig växt, börja försiktigt med rölleka (eller pröva inte alls). Vid allergi är det bara att ta till andra örter.
 • Kolla närmare på röllekans blad – Venus ögonbryn.