4 växter som kan hjälpa med att hantera emotionell stress/

Oro, ångest, stress och rädsla är några av de känslor som kan följa med vår moderna livsstil, en kronisk sjukdom eller extrema händelse omkring oss. Dessa känslor kan bli överväldigande om de inte hanteras på ett hälsosamt sätt. Många av oss utvecklar olika coping-strategier, inklusive regelbunden motion, avslappningstekniker eller att prata med nära och kära mm.
Jag vill absolut inte påstå att växter kan vara svaret på allt, men när jag igår fotograferade passionsblomman i min örtträdgård (som alltid gör MIG väldigt lycklig), märkte jag att det finns fortfarande flera blommande växter som kan hjälpa till att minska påverkan av oro, ångest, stress och rädsla i våra liv.

Passionsblomma (Passiflora incarnata L)

För människor som lider av upprörande och bekymmersamma hjärtfrågor, familjeproblem, stress med chefen och eventuellt även upplever smärta i bröstregionen eller spänningshuvudvärk, eller har svårt att somna.
Beredning:
  • Te och tinktur av blommor och blad
  • Här på sidan finns ett recept med honung och passionsblomma. Använd sökfunktionen.
  • OBS: Finns på produkter som säljs på apotek och hälsokostbutiker.

Ljung (Calluna vulgaris)

Tillhör du de människor som inte kan fatta beslut och ständigt grubblar över en sak?
Teet ger en gynnsam balans på kvällen vid frustration, nervösa störningar och mentalt överansträngning. Det kan skingra melankoli, främja insomnandet, ge nytt mod och stärka viljan till återhämtning.
Vild i naturen kan ljung förekomma långt in i september/oktober. Annars kan du köpa ljungblommor i t.ex. teaffärer.

Isop (Hyssopus officinales )

Isop är kanske mer känt som växt mot förkylning, influensa, feber och kronisk bihåleinflammation. Men växten har också en lugnande verkan. Ysop är även en fantastisk biväxt och bör enligt mig vara en del av varje perennrabatt/örtagård.
Beredning: Te och tinktur av blommor och blad
Personer med lågt blodtryck, gravida, ammande kvinnor och barn bör undervika Isop.

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel har en nervstärkande effekt. Vid nervositet, särskilt när det är förenat med nervösa mag- och tarmbesvär, oro, svårigheter att somna och genomsova, sömnrubbningar (t.ex. jetlag), under övergångssituationer (t.ex. med rastlösa spädbarn och vid palliativ vård)
  • Beredning: Te och tinktur av blommor och blad
  • Handverk: Sy en örtkudde, gör en lavendelstav, tillverka en lavendelolja eller badsalt