Beredningar av läkeväxter

Det behövs inte mycket beredning för att att växter kan hjälpa dig att må bättre. Växternas doft kan redan vara nog för att bli av med huvudvärk eller trötthet. Att tuggade på en torkat nejlika hjälper vid tandvärk och gnuggar du lavendel på en myggbit, så blir du av med kliande.

Det finns olika sätt att bereda och förvara växter och i de flesta fall kan du använda alla växtdelar (OBS: allemannsrätten).

Den bästa tiden att samla örter är tidigt på förmiddagen, innan solen står för högt upp. Utöver det är det bra om vädret är torrt och varm, för växterna ska inte vara våta när de skördas.

– Rötter är lämpligast att gräva upp på våren eller på hösten eftersom det då finns mest näring i roten (t.ex. vallört).
– Blad plockas så späda som möjligt eller så tar du toppskott (t.ex. brännässlor).
– Blommor plockas när de är nyutslagna, gärna innan de börjar vissna.

På min blogg finns superenkla beredningssätt som jag kompletterar efter hand:

Eller du använda dina färska eller torkade växter för din egen ekologiska oljeextrakt. När du har en bra ekologisk raps-, oliv- eller solrosolja hemma, så är det super enkelt att börja.

Och så kan du göra en tinktur, som är ett alkoholbaserat växtpreparat. Skulle du inte vilja använda alkohol, så går det bra med glycerol eller vinäger.

Om du vill läsa mer om hur du plockar växter på bästa sättet, så har jag sammanställt en lista med mina bästa tips. Det

 

Rulla till toppen