...

Dekokt

Ordet ”dekokt” härstammar från latinets ”decoctum,” vilket betyder att avkoka. Dekokt används för att utvinna vattenlösliga ämnen som inte extraheras vid lägre temperaturer, exempelvis garvämnen. Dekokter är särskilt lämpliga för hårda växtdelar. Lär dig hur du gör din egen dekokt. 

Vad behöver du?

  • stammar
  • rötter (t.ex. maskrosrot)
  • frön (t.ex. fänkålfrön)
  • hårda frukter
  • bark
  • ved
  • skal
  • barr (t.ex. tallbar)
  • hårda blad (t.ex. åkerfräken)

vatten
spis och kastrull

Hur gör du?

  • Lägg 1 msk färska eller 1 tsk torkade växtdelar i 200 ml kallt vatten.
  • Koka upp och låt sedan sjuda i minst 10-20 minuter på hög värme (eventuellt tillsätt mer vatten). Sila och låt svalna.
  • Dekokten kan göras starkare genom en längre koktid. Starka dekokter kan bli mycket bitter.

Extratip!

  • Metoden lämpar sig inte för växtdelar som innehåller eteriska oljor (förflyktigas) eller både mycket stärkelse och garvämnen (bildar olösliga föreningar).
  • Också slemämnen, glukosider och enzymer kan vara känsliga för värmen; en infusion kan lämpa sig bättre.
  • Eftersom dekokter och infusioner är vattenbaserade så är deras hållbarhet begränsad. Dekokter kan förvaras i kylskåp i högst 3 dagar (men bäst är ju alltid att dricka det samma dag).
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.