Dekokt

Dekokt kommer från latinets ”decoctum” som betyder att avkoka.  Dekokt används för att dra ut de verksamma vattenlösliga ämnen som inte dras ut vid lägre temperatur t.ex. garvämnen.  Dekot lämpar sig för hårda växtdelar

  • stammar
  • rötter (t.ex. maskrosrot)
  • frön (t.ex. fänkålfrön)
  • hårda frukter
  • bark
  • ved
  • skal
  • barr (t.ex. tallbar)

eller hårdare växter som åkerfråken.

Så gör du:

  • Lägg växtdelarna i kallt vatten:
    • 1 viktdel växtdelar till 9 viktdelar vatten (1:9) – ca. 2-3 msk växtdelar per dl vatten
    • Ungefär dubbla så många färska växtdelar.
  • Koka varsamt upp och sedan låt den sakta sjuda under lock 15-30 minuter.  (90 grader) under lock 5-30 minuter beroende på växtdelarnas hårdhet och ämnenas löslighet.
  • Dekokten kan göras starkare genom en längre koktid. Starka dekokter kan bli mycket bitter.

OBS:

  • Metoden lämpar sig inte för växtdelar som innehåller eteriska oljor (förflyktigas) eller både mycket stärkelse och garvämnen (bildar olösliga föreningar).
  • Också slemämnen, glukosider och enzymer kan vara känsliga för värmen; en infusion kan lämpa sig bättre.

Eftersom dekokter och infusioner är vattenbaserade så är deras hållbarhet begränsad. Dekokter kan förvaras i kylskåp i högst 3 dagar (men bäst är ju alltid att dricka det samma dag).