Örtte
Att göra sitt eget örtte är ett enkel sätt att bereda örter. En kopp örtte kan upplevas både gott och välgörande.
Du kan göra ditt eget te av antingen torkade eller färska örter. Det krävs inte många örter för att få till en god örtte, faktum är att mindre örter och längre tillagningstid kan ge ett fylligare och mer smakrikt te.
Prova att experimentera med olika örter och upptäck din personliga favoritblandning av örtte.

Hur gör du ditt eget örtte?
Vad behöver du?
Steg 1
- vatten
- torkade eller färska växter
- kastrull och ugnen eller en vattenkokare
Hur gör du?
Steg 2
- Koka upp en kopp, ca 2,5 dl, vatten i en kastrull eller vattenkokare.
- För en kopp tar du 2 tsk torkade växtdelar som du smular sönder.
- Gör du teet med färska växter, dubblar du mängden till 4 teskedar. (Färska örter innehåller mer vätska.)
- Blommor och blad ska bara hällas över med hett vatten, ca 80-90 grader.
- Sedan låt dra under lock i 5-10 minuter. Locket gör så att örternas eteriska oljor inte försvinner med ångorna.
- Sila av och drick!
Extratip!
Steg 3
Du kan göra en större mängd te och förvara det i en termos eller kyla det i kylen och dricka det som iste.
Örtte som hälsosam dryck
Många örter har traditionellt använts för medicinska ändamål, och örtte anses av många vara en hälsosam dryck på grund av dessa egenskaper.
Var noga med att kolla upp örter du använder som kan vara uppiggande, lugnande, slemlösande, vätskedrivande osv. Flera terapeutiska teer kanske inte är särskilt goda i smaken, men de har en positiv effekt på hälsan!
När du vill använda te i medicinskt syfte, drick tre koppar om dagen. Kuren kan pågå i högst två veckor, varpå du bör utvärdera effekten. Ta sedan en paus på två veckor innan du börjar om.
Försök hitta en lugn plats där du kan njuta av ditt te ostört. Mellan att du dricker te kan du ta långa djupa andetag för att hjälpa örten att verka.
Försök hitta en lugn plats där du kan njuta av ditt te ostört. Mellan att du dricker te kan du ta långa djupa andetag för att hjälpa örten att verka.
Drick örtte med honung
Om du vill söta ditt te med honung bör temperaturen på vattnet/teet inte överstiga 60 grader när honungen rörs i. Låt vattnet svalna till 60 grader innan du häller det i koppen för att bevara näringsämnena i honungen.