Oljeextrakt av växter

Två viktiga användningarna för oljeextrakt av växter är hudsjukdomar och sår. En annan medicinsk användning är massageolja som används främst för stukning, ömma muskler eller ledproblem. 

Med ett oljeextrakt extraheras värdefulla ingredienser som eteriska oljor, sekundära växtämnen och fettlösliga vitaminer från växter. Du kan använda oljor direkt som t.ex. massageolja. Eller så tillsätter du oljorna i t.ex. dina salvor.
Det mest kända oljeextraktet är johannesört, där de torkade blommorna används. Johannesörtolja kan du direkt använda som en lugnande, avslappnade massageolja eller så tillverkar du en salva som passar utmärkt till känslig hud (bra vid ärrbehandling!).

Tillverka en oljeextrakt

  1. Fyll en glasburk till ¾ med hackade eller klippta färska örter.
  2. Fyll på upp till kanten med vegetabilisk olja. Bra oljor är kallpressad ekologisk oliv-, raps- eller solrosolja som håller länge utan att härskna. Sätt på locket.
  3. Ställ burken i rumstemperatur och inte i direkt solljus, då kan oljan härskna.
  4. Låt stå i tre veckor. Rör om/skaka burken varje dag.
  5. Efter tre veckor – sila av genom ett finmaskigt filter. Pressa ur oljan ur örterna.
  6. Häll upp på mörk glasflaska eller förvara mörkt i ett skåp.

Att tänka på
Se till att växterna inte är blöta när du hackar ned dem i burken, det ska helst inte ha regnat under det senaste dygnet. Våta örter med högt vätskeinnehåll orsakar mögel i örtoljan och då måste du tyvärr kasta bort alltihop.

Oljeextrakt av växter använder du som massageolja, hudolja eller som ingrediens i hudvårdsprodukter. Vissa oljor tillverkar man som matoljor och då tillsätter man ofta växter, som är bra t.ex. bra för matsmältning.