Mail: hej@herbsandhoney.se

Oljeutdrag av växter

Vid en oljeutdrag skiljer man mellan två tillverkningsmetoder: kallt och varmt varmextraktion.

Kallt oljeutdrag kräver lite tålamod men är skonsammare mot växterna och de använda oljorna. Därigenom kan de verksamma beståndsdelar bevaras på bästa möjliga sätt.

Under en oljeutdrag löses de fettlösliga vitaminerna och värdefulla växtämnen från växterna och överförs till oljan. Den använda oljan blir därmed bärare av de lösta växtämnena och kallas ett macerat.

Två viktiga användningarna för oljeextrakt av växter är hudsjukdomar och sår. En annan medicinsk användning är massageolja som används främst för stukning, ömma muskler eller ledproblem.

Ett färdigt macerat kan användas rent eller som grund för vidare bearbetning till kosmetiska produkter, för hud- och hårvård eller som en DIY-gåva.

Men du kan också använda det utmärkt i köket. Här passar aromatiska örter som t.ex. timjan eller rosmarin kombinerat med vitlök och/eller chili särskilt bra.

Generellt sett alla växter som har fettlösliga (lipofila) ingredienser.

Fettlösliga ämnen inkluderar framför allt karotenoider, eteriska oljor, fytosteroler och flavonoider.

Växterna (eller deras delar) bör inte vara blöta, när du gör ett oljeutdrag, eftersom det annars finns en risk för mögelbildning.

Här är en översikt över vilka växter jag anser vara lämpliga för macerat:

  • arnika
  • tusendsköna
  • kamomill
  • hagtornblommor
  • ringblommor
  • rölleka
  • johannesört
  • lavendel
  • rosmarin
  • timjan
  • rödklöver
  • gul sötväppling
  • svartkämpa
  • vanilj

Skörd och förberedelse för ett oljeutdrag

Växterna bör skördas på en solig dag när de är torra. Endast perfekt kvalitet är lämplig för ett mazerat. Se till att växten är fri från bruna fläckar och att inga redan vissnade blommor eller av insekter förorenade blad/blommor skördas. Hemma bör du breda ut din skörd på en ren trasa och låta den ligga på en sval, luftig plats i några timmar. Detta görs för att små insekter som kanske finns i blommorna ska kunna avlägsna sig. Det är också viktigt att växterna vissnar något för att det befintliga vattnet i bladen/blommorna ska minska. Ju lägre vattenhalt i oljan, desto mindre är risken för mögelbildning.

Beroende på storleken på blommor/blad bör du krossa växtdelarna för att öka kontaktytan för oljan. På så sätt kan ämnen överföras bättre till oljan.

Sedan fyller du växtdelarna i ett steriliserat glas med ett passande lock. Glaset bör vara löst fyllt upp till cirka 2 cm under kanten. Därefter häller du över oljan du valt och ser till att allt är väl täckt. Kom ihåg att märka varje enskilt glas med innehåll och datum.

Jag ”försluter” glaset bara med en duk de första 2 dagarna, som jag knyter fast runt glaset, så att fukt kan komma ut. Först efter ungefär 2 dagar sätter jag på locket på glaset.

Du bör nu sakta vända glaset 2-3 gånger dagligen (gärna 1-2 minuter). Det är viktigt så att växtdelarna, som framför allt de första dagarna stiger uppåt, alltid täcks med olja igen. Men bara vända, inte skaka.

Var ska glaset stå under extraheringstiden?

Jag placerar det generellt på ljusa platser, men inte i direkt solljus – med ett undantag: Johannesörtolja. Den får du placera på en solig plats så att den blir vackert röd.

Hur länge ska växterna dra i oljan?

Jag anser att cirka 2 veckor är helt tillräckligt. Du kan känna igen det genom att blommorna / bladen inte längre ser fräscha ut och sannolikt inte heller kan överföra något mer olja. Men även här gör jag ett undantag: precis, med johannesörtolja. Här kan jag från min erfarenhet säga att det verkligen är meningsfullt att låta det stå i upp till 4 veckor. Jag har alltid fått en stabil och mättad röd olja. Men naturligtvis är dessa bara rekommendationer, experimentera gärna själv och lita på din känsla. 

Hur fungerar avsilning/filtrering?

Där finns många olika metoder:

– linne- eller bomulsduk
– kaffefilter
– nötmjölkpåse

Vilken olja lämpar sig bäst för ett mazerat?

Välj en vegetabilisk olja av hög kvalitet och gärna ekologisk. Det går bra med solrosfröolja (en av mina favoriter) eller olivolja. Du kan också välja olja baserat på dess egenskaper; till exempel är jojobaolja i sig redan återfuktande. Hur länge ett mazerat håller beror till stor del på oljan du använder.

För att maximera glädjen av en oljeutdrag bör ett bärolja väljas som kan motstå oxidation och har en lång hållbarhetstid  Mycket lämpliga är till exempel jojobaolja, olivolja, solrosolja, mandelolja arganolja eller sesamolja. Kvaliteten på oljan är också avgörande. Jag väljer alltid kallpressade eller nativa oljor av ekologisk kvalitet.

Hur länge är ett macerat hållbart?

Ett macerat, som framställts med färska växter (som beskrivet i detta inlägg), är hållbart i minst 6 månader vid ordentlig bearbetning. Upp till 12 månader är fullt möjligt och det beror på bäroljan samt växternas vattenhalt. Hygien vid bearbetningen bör självklart upprätthållas.

Bruna glas är särskilt lämpliga för lagring.

Du kan också göra alla macerat med torkade växter (delar), vilket ökar hållbarheten. Detta är också ett bra alternativ om du inte kan samla färska växter själv eller om de inte är hemma hos dig.

Jag rekommenderar alltid att bara göra små satser. Detta är särskilt meningsfullt om du har för avsikt att skapa salvor, läppvård etc. Till exempel räcker en liten mängd på 30 ml för att skapa en doftande läppvård med vanilj i jojobaolja. Tänk på vad du vill skapa i förväg – bra oljor är dyra! Om det skulle vara ett misslyckande begränsas skadan 😉

Tillverka en oljeextrakt (kallt)

  1. Fyll en glasburk till ¾ med hackade eller klippta färska örter.
  2. Fyll på upp till kanten med vegetabilisk olja. Bra oljor är kallpressad ekologisk oliv-, raps- eller solrosolja som håller länge utan att härskna. Sätt på locket.
  3. Ställ burken i rumstemperatur och inte i direkt solljus, då kan oljan härskna.
  4. Låt stå i tre veckor. Rör om/skaka burken varje dag.
  5. Efter tre veckor – sila av genom ett finmaskigt filter. Pressa ur oljan ur örterna.
  6. Häll upp på mörk glasflaska eller förvara mörkt i ett skåp.

Att tänka på
Se till att växterna inte är blöta när du hackar ned dem i burken, det ska helst inte ha regnat under det senaste dygnet. Våta örter med högt vätskeinnehåll orsakar mögel i örtoljan och då måste du tyvärr kasta bort alltihop.

Oljeextrakt av växter använder du som massageolja, hudolja eller som ingrediens i hudvårdsprodukter. Vissa oljor tillverkar man som matoljor och då tillsätter man ofta växter, som är bra t.ex. bra för matsmältning.