Mail: hej@herbsandhoney.se

Tinktur

I århundraden har örttinkturer använts för att bevara och förstärka örternas kraftfulla egenskaper. De har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken, och har använts av kulturer runt om i världen för att främja hälsa och välmående. En tinktur är ett alkoholbaserat växtutdrag som är mycket hållbart. Du kan använda både färska och torkade örter eller rötter och harts.

 

Fördelar med tinkturer

1. Du behöver inte stora mängder
Just eftersom örtextraktet är så koncentrerat behöver du alltså inte så stora mängder. Vilket för många är en klar fördel.

2. Lång hållbarhet
Dessutom håller tinkturer i otroligt många år tack vare alkoholen så det är klart ett av de bästa sätten att försvara och behålla växter på!

3. Enkel att ta med sig
Hur enkelt är det inte att ta med en tinktur när du är på resande fot? Helt klart det lättaste sättet att ta med sig växter på!

Alkoholhalten

För blad och blommor ska alkoholhalten ska vara mellan 30-55 Vol.% t.ex. vodka.

För rötter  rekommenderar man även alkoholhalten av 55-70 Vol.%.

För hartser behövs minst 70 Vol.% .

Spriten löder ut både vatten- och fettlösliga ämnen, främst fettlösliga.

Istället för alkohol

Man kan också göra tinktur med glycerin istället för sprit (gycerinextract). Det är mer lämpligare för hudvårdsprodukter. Tinkturen blir då mindre uttorkande på huden.

Blandningar med alkohol

1 del färsk ört plus 5 delar sprit eller
1 del torkad ört plus 10 delar sprit eller
1 del torkad rot plus 5 delar sprit

  1. Skär växtdelar i mindre bitar och stöt örten/roten lite i mortel.
  2. Lägg växtdelar i en burk, fyll på med sprit.
  3. Se till att örterna är helt täckta och att inga växtdelar sticker upp ovanför spriten.
  4. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur ljust under minst 2 veckor (gärna 3-4 veckor för mjuka växtdelar och 4-6 veckor för harts eller rötter).
  5. Kontrollera örterna efter några dagar. Du kan behöva fylla på med sprit eftersom örterna suger åt sig.
  6. Skaka försiktigt emellanåt.
  7. När tinkturen är klart, sila av den genom ett nylon-, kaffe- eller bomullsfilter. Pressa ur spriten ur örterna ordentligt.
  8. Förvara tinkturen mörkt, helst på bruna glasflaskor.
  9. Etikettera noggrant.
  10. Håller nästan i oändlighet. Men vissa beståndsdelar t.ex. garvämnen bryts ner under lagringstiden.
  11. Ta 1 tsk tinktur eller ca 20 droppar i ett halvt glas vatten 2-3 gånger om dagen.

Blandaning med glycerin (glycerinextract)

Glycerin är mycket bra för att extrahera örters vattenlösliga flavonoider, men sämre för fettlösliga ämnen.

Blanda 80% vegetabilisk glycerin med 20% vatten och beredda blandningen på samma sätt som med alkohol i receptet ovan.

Hållbarhet av tinkturer

Fördelarna med alkoholtinkturer inkluderar lång hållbarhet, upp till flera år, och vissa hävdar att de kan vara hållbara ”för evigt”. Om alkoholen har minst 20% alkoholhalt, förhindras tillväxten av farliga bakterier, vilket gör det till en trygg metod för lång hållbarhet.

Tinkturer på vinäger eller glycerin håller ungefär 6 månader i kylen, men vissa herbalister tror att de kan hålla längre. För att förlänga hållbarheten är det bäst att använda täta kärl för att förhindra alkoholavdunstning och skydda mot ljus, speciellt direkt solljus. Kylförvaring under 15 °C säkerställer fräschhet i åratal.

 

Bra örter för tinktur

  • maskrosrötter
  • echinacea rötter
  • älggräs

Bra örter för glycerintinktur

  • vallört

Användning av tinkturer

Vid invärtes användning tas tinkturer droppvis, vanligtvis 15-20 droppar, tre gånger om dagen. Om du vill undvika alkoholen kan du tillsätta tinkturen i het vätska så att alkoholen dunstar bort när drycken svalnar.