Mail: hej@herbsandhoney.se

Chagalatte med kanel och honung/

kopp med chagalatte och i bakgrund brinner adventsljus
Innan vi går in på tillverkningen, låt oss kortfattat bekanta oss med chagasvampen. Det är inte alla som känner chaga och dess användningsområden.
Chaga, eller sprängticka som den heter på svenska, är en svamp som växer som parasit på björkar. Den är särskilt näringsrik eftersom den suger åt sig näring från trädet under MÅNGA år. Chaga är t.ex. rik på antioxidanter, bra för att t.ex. stärka immunförsvaret, och används ofta i form av te eller pulver. Eftersom den är ovanlig och eftertraktad är den ofta dyrare än andra svampar.
När du plockar chaga är det viktigt att vara försiktig så att du inte skadar trädet OCH att du har markägarens tillstånd.

CHAGALATTE – Recept

– 1 tesked chagapulver
– 1/4 tesked kanel
– 250 ml varmt vatten
– 1 tesked honung
– 1/4 kopp kokos-/havre-/mandeldryck
Tillsätt ingredienserna i en mixer och mixa tills det är väl blandat och skummigt.
Du kan också blanda ingredienserna tillsammans i ett glas. Det blir inte lika skummigt, men lika gott. Tips: Om du inte har en mixer kan du använda en mjölkskummare för att skapa lite skum på drycken.
Njut!
Koppen köpte jag på en julmarknad i Hamburg för många år sedan.