Jag har länge velat ha cikoria (cichorium intybus) i mitt trädgård och nu blommar förra årets sådda plantor i en slående himmelsblå. De vackra blå blommorna öppnar sig varje dag endast under några få timmar, från soluppgången fram till lunchtid.

💙I odlingen💙

Cikorian kan nå en höjd upp till 1 meter, och i soliga lägen upp till 1,5 meter. Den är lätt att förodla och trivs i de flesta jordar. Dessutom tål den torka väl och är en utmärkt krukväxt. Blommorna är populära bland insekter och lockar till sig bin och andra pollinerande insekter.

💙I köket💙

– Blommor och blad: Både blommorna och bladen har en lätt besk smak. Blommorna ger en vacker touch till varje sallad eller bakverk. Bladen kan ätas färska eller tillagade, vilket minskar beskan.

– Roten: Rostade cikoriarötter ger en mörk och aromatisk dryck som kallas cikorikaffe, vilket är koffeinfritt.

💙Inom folkmedicin💙

Utöver sina kulinariska användningar, har cikoria också visat sig ha vissa hälsofördelar. Den innehåller bland annat kostfiber, inulin (en prebiotisk förening), vitaminer, mineraler och antioxidanter. Cikoria har använts inom folkmedicin för att främja matsmältningen, stödja leverfunktionen och ha antiinflammatoriska egenskaper.Roten innehåller kolhydratet inulin, med en halt på 12-15% i färsk rot och 50-60% i torkad form. Inulinet är en bra ”mat” för de goda magbakterierna. Roten skördas sent på hösten efter den första frosten, då inulinhalten är som högst, likt maskrosen. Ett annat alternativ är att gräva upp roten tidigt på våren, då halten av bitterämnen är högre.