Som fläderblomssaft eller jordgubbssylt tillhör johannesörtsolja sommartraditionen. Den färdiga oljan har en vacker rubinröd färg pga av innehållsämnen hypericin som ökar genomblödningen i kärlen och har en antiinflammatorisk effekt.
– Jag tar blomtopparna när de precis slagit ut. (OBS: Tänk att man blir röd om fingrarna när man plockar johannesörtblommor!)
– Lägg blommorna i en glasburk och häll på valfri ekologisk olja. Viktigt är att oljan täcker blombladen helt. Annars börjar de ruttna. (Det kan vara en bra idé att torka blommora över natten först).
– Efter ungefär 3 veckor har oljan blivit vackert rubinröd.
– Sila bort blombladen och häll upp oljan i en glasflaska eller burk, förvara svalt och mörk.
Johannisörtolja är bra vid t.ex:
– allmän hudvård (t.ex. på torrsprickor, ärr, svårläkta sår)
– muskelförhårdnader och muskelvärk
– brännskador och solbränna (OBS! Smörj inte in dig i solljus! Hypericinet i växten gör att du bränner dig lättare.)
Det finns två sorters johannesört, den äkta och den fyrkantiga. För att se skillnad på de måste man titta och känna på stjälken. Den äkta johannesörten är mer rund i stjälken och har endast två noder/kanter, emedan den fyrkantiga har, som namnet säger, fyra noder/kanter.
OBS: TÄNK ÄVEN PÅ att johannesört kan påverka upptagningen av andra mediciner.
Rådgör därför med din läkare innan du börjar använda johannesört dagligen.