Hemma hos oss har förbrukning av bivax- och stearinljus ökat reellt de senaste veckorna och jag brukar spara och återanvända gamla ljusstumpar. Dessa kan man ju smälta ned och göra busenkelt nya ljus av.
Nu under jultiden kryddar jag mina egna ljus gärna med kanel (el kardemumma, el. pepparkakskryddor) och ibland ger jag ljuset lite extra piff med stjärnanis och/eller kryddnejlika.
– ljusrester/-stumpar
– vek (finns online eller i en hobbybutik) eller så flätar du vanlig tunn bomullstråd till en veke
– vekeshållare eller ett gem
– malen kanel
– kryddor som dekoration
– glasburk för ljus
———
– kärl
– kastrull (som är större än kärlen)
Gör såhär:
– Värm en kastrull med vatten och placera kärlen i kastrullen.Fyll kastrullen med så mycket vatten så att halva kärlen är nedsänkt i vattnet. Vattnet ska inte koka men smälter helt enkelt!
– Hacka ljusstumpar i mindre bitar, klipp bort det svarta på veken och lägg i kärlen.
– Ta av när all stearin smält och plocka ur de gamla vekarna som ligger på botten.
– Häll i det smälta stearinet i glasburken. Strö på kanel och rör om.
– Fäst veken på grillpinnar eller långa tändstickor. Fäst ett gem längst ned på veken som ska så att säga ligga på botten av glaset som det nya ljuset ska bli.
– Låt ljusen stelna i 24 timmar.
Inom aromaterapi anses kanel stärkande och värmande. Doften av kanel förmedlar trygghet och ökar din kreativitetsförmåga.