Jag gillar att vara ute trots den isande kylan – men när kalla vindar blåser i ansikten på vintern är en vanlig dagkräm lite till nytta som skydd. Det finns för mycket vatten i den. Jag delar med mig av en ansiktssalva tillverkad med bara 3 ingredienser som ligger på huden som en skyddande päls. Salvan är lätt att applicera och hjälper även till rodnad och torr hud.Ingredienser till min vintersalva är:

  1. 50 gr mandelolja, kallpressad och ekologisk (men det går bra med oliv- eller solrosolja)
  2. 15 gr lanolin eller ullfett
  3. 5 gr bivax
  4. Alla ni som gillar eteriska oljor lika mycket som jag, tillsätt gärna flera droppar av en eterisk olja som ni älskar. Min rekommendation är lavendel som är balanserande och regenererande.

Steg för Steg – hur gör du salvan

  • Väg upp mandelolja, lanolin och bivax
  • Lägg ingredienserna i en glasburk (t.ex. gamla marmeladburkar)
  • Ställ glasburken i ett vattenbad
  • Smält vid 60 till 70 grader Celsius, rör om regelbundet
  • När alla ingredienser har smält och blandningen är flytande och blandad, häll salvan i en burk (kollar om du har en burk hemma, som du kan återanvända)

OBS:
Sätt inte på locket förrän salvan har svalnat, annars kan kondens uppstå och det finns risk för bakterier.
Min salva blev lite mer orange idag för att jag blandade mandel- och johannesörtolja.