Mer om salvia
- Salvia (Salvia officinalis) kan användas på många olika sätt i matlagning (t.ex. smör och salviablad är fantastisk till pasta), hudvård (t.ex. i deodorant) och som medicinalväxt (t.ex. mot svettningar i klimakteriet).
- Salvia innehåller garvämnen, bitterämnen, flavonoider, eteriska oljor och fytoöstrogener.
- Salvia är antiinflammatorisk/-bakteriell och -septisk och kan med fördel användas mot infektioner i mun- och halsområdet.
- Te av salvia är ett utmärkt sätt att lindra halsont. Om du inte tycker så mycket om smaken kan du bara gurgla utan att svälja.
Så här gör du
Du behöver
- Färska örter
- Tråd
- Sax
Jag använder mest salvia och timjan för mina tepinnar som är relativt ”torra” örter, så jag låter dem inte vissna länge. Om du däremot använder örter som citronmeliss eller mynta bör du låta dem vissna några timmar så att de inte innehåller för mycket fukt. Örterna får absolut inte vara blöta när du binder dem.
Du lägger örterna i små högar, ungefär 10 cm långa, ovanpå varandra. När det gäller salvia plockar jag bara av bladen och lägger dem ovanpå varandra.
Tråden vrids en gång uppåt och korsar sedan ner igen, så att det bildas en liten tepinne.
Viktigt: Lämna definitivt lite tråd i ändarna och knyt sedan ihop. På så sätt kan du använda t.ex. klista fast en liten lapp med örternas namn eller en liten teckning.
Sedan låter du tepinnar torka, helst på bakplåtspapper på en varm, skuggig plats – det tar några dagar till en vecka beroende på luftfuktigheten – och sedan är de klara.