Mail: hej@herbsandhoney.se

Granatäpplevinäger med timjan och honung/

Med dagens enkla JUL DIY-projekt får du ett recept på en vacker och hälsosam granatäpplevinäger, full av antioxidanter. Med en granatäpplevinäger är det enkelt att få ut det mesta av granatäpplekärnorna.

För att ge vinägern en extra örtig smak kan du tillsätta lite timjan.

Du behöver:
– 2 granatäpplen
(opt. 3 kvister citrontimjan)
– 500 ml vit balsamvinäger
– 3 msk honung

Så här gör du:
– Enklast är att skära av toppen och sedan skära frukten i klyftor. Håll klyftorna över en skål och banka med en träsked på skalet, eller pilla försiktigt ut kärnorna.
– Koka upp kärnor, balsamvinäger och honung i en kastrull, bara kort!
– Låt sjuda i några minuter.
– Häll upp i steriliserade flaskor.
– Sila av kärnorna efter 2-3 dagar.

Tips
– Förvara vinägern svalt och mörkt.
– Den håller sig i ca. 6 månader.
– Perfekt för att ge fin smak till sallader och såser.

Istället för en traditionell presentlapp gjorde jag en liten krans av buxbom. Sedan klippte jag till en etikett av omslagspapper och fäste den på kransen.”

Funderade idag vilka andra örter man jag nästa gång kunde testa ihoppa med granatäpple. Jag kan tänka mig att basilika eller anis.