...
backtimjan med sina lila blommor och gröna blad

Backtimjan: En doftande matta av rosa och grönt

Under sommarens utflykter, glöm inte att stanna till vid en torr äng eller backe. Där, likt en mjuk matta, breder backtimjan ut sig i en vacker nyans av rosa och grönt. Slå dig ner och njut av den ljuvliga doften från tusentals små blommor – en upplevelse som fångar både kropp och själ.

Backtimjan, en tålig växt som gräset, tål att trampas på utan att krossas. Den slingrar sig längs marken med sina rotslående revor, och från dem reser sig decimeterhöga stjälkar. De kransas av rosaröda blommor, vars doft sprider sig behagligt i luften. Blommornas färg kan variera från vitt och rosa till rött och rödlila, beroende på växtplats och jordens kalkhalt.

Förutom sin skönhet är backtimjan en av de bästa biväxterna. Den ger en mörk honung, mörkare än ljunghonung, med en kraftigare arom.

Backtimjan – historia

Timjan har en lång historia och har väckt fantasin hos människor i århundraden. Greker och romare såg den lilla timjankvisten som en symbol för mod och uthållighet. Dess aromatiska olja har gett den en betydande plats i folkmedicinen. En dekokt på blommorna användes för att läka sår och svullnader, och en bukett timjan bars nära kroppen för att skydda mot onda makter.

Idag används timjan i läkemedelsindustrin, bland annat i hostmedicin som barn ofta tycker om. Apotek säljer också bröstkryddor och bröstte med timjan, lakritsrot, kungsljusblomma, rabarber, stjärnanis och ålandsrot.

I matlagningen är timjan en ovärderlig krydda. Den ger en perfekt smak till ärtsoppa, kålgryta och tomaträtter. En bukett av timjan, persilja och lagerblad ger fyllighet och arom till tomatsåser.

Backtimjan växer vilt i Europa, delar av Asien, Nordamerika och på Kanarieöarna. Den blommar i juli-augusti och sprider sina frön med vinden och med hjälp av myror. Skörden sker strax före blomningen, och timjan torkas på en luftig vind. Förvara den sedan lufttätt för att bevara dess arom.

Backtimjan är en växt med många användningsområden. Den ger oss skönhet, doft, smak och medicinska egenskaper. Nästa gång du ser en äng av backtimjan, ta dig tid att stanna till och njuta av allt den har att erbjuda.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.