Brunört
Latinskt namn: Prunella vulgaris
Folkliga namn: Halskraut, Gottheil, Brunelle, Sankt Antonius ört
Skördemånad: Juni till september
Användbara delar: Hela växten
Växtområde: Halvskugga, sol, fuktig lerjord
Innehållsämnen: Garvsyror, triterpener, rosmarinsyra, ligniner, vitamin B, C, K
Egenskaper: Antibiotisk, antiviralt, blodtryckssänkande, leberskyddande
Traditionell användning:
- Inflammationer i hals och svalg
- Stärker lymfsystemet
- Astrologisk koppling: Saturnus, Merkur
Brunörten är vanlig i stora delar av Europa, Nordamerika och Asien. Den trivs bra på ängar och vägrenar. Den växer krypande och täcker snabbt stora områden. Brunörten kan förväxlas med krypande gunsel, som också kan ha rosa blommor. Man kan skilja dem åt genom att titta på bladen. Gunsel har en avsmalnande bladbas, medan brunörtens blad har en stjälk.
Användningen av brunört har tyvärr glömts bort något. En kinesisk mikrobiolog har dock visat att brunört har stor effekt mot herpesvirus (åtminstone hos svin). Du kan läsa mer om det här:
Brunört kan användas som ett naturligt sårmedel och för att stoppa blödningar. Garvsyrorna har en sammandragande effekt på sår och den antibakteriella effekten förebygger infektioner. Tack vare sin lätt blodtryckssänkande effekt är den ett bra tillskott i ett blodtryckste.
Te: 1-2 teskedar torkat örtmaterial övergjutas med 1 kopp kokande vatten och får dra i 10-15 minuter. Rör om då och då för att få ut så mycket garvsyror som möjligt. Drick maximalt 3 koppar per dag. Tillaga teet färskt varje gång.
Brunörttinktur: Ös över finhackad brunört med minst 40% alkohol och låt dra i 3 veckor. Sila av och fyll på mörka flaskor.
På det själsliga planet kan brunört hjälpa dig att acceptera dina svagheter och styrkor och integrera alla delar av din personlighet. På så sätt stärker den också immunförsvaret.
Viktigt: Denna information är endast avsedd för allmän information och bör inte ersätta professionell medicinsk rådgivning. Om du har några hälsoproblem, kontakta din läkare.