...

Grå klippros, Cistus incanus, en vacker medicinalbuske

grå klippros mot blå himmel

Cistus incanus är inte bara en vacker blommande liten buske utan har också imponerande medicinska egenskaper och används ofta för att behandla diarré, hudproblem, avgiftning av tungmetaller, candida eller influensainfektioner.

Växten kan därför användas förebyggande eller terapeutiskt för många olika besvär. Användningen är enkel: man dricker teet eller gör kompresser för huden.

Grå klippros – en kraftfull läkeväxt

Trots att Cistus incanus är mest känt och används inom folkmedicin, har Cistus albidus, Cistus monspeliensis, Cistus laurifolia och Cistus creticus också läkande egenskaper.

Cistus incanus är en mycket gammal och kraftfull läkeväxt. De första indikationerna på användningen av Grå klippros för medicinska ändamål härstammar från det 4:e århundradet före Kristus. På den tiden var det vanligt att använda särskilt effektiva medicinalväxter även i religiösa ritualer, så Cistus incanus var en vanlig gravgåva.

Grå klippros är ingen ros

Grå klippros är en växt i familjen solvändeväxter och ingen ros. 

Cistus incanus är en liten buske som är infödd i Medelhavsområdet. Under varma somrar viker växten enkelt sina blad och väntar på nästa regn. I denna osynliga form kan den förbli i månader.

Efter den första höstregnet öppnar den sina blad och bildar tjocka blomknoppar över vintern.

Grå klipprosens användning

För att göra te och oljor används Cistus inanus blad. De är lätt klibbiga, vilket indikerar deras höga hartsinnehåll. Harzen från Cistus incanus kallas Labdanum. Antikens människor använde det för att påskynda sårläkning och vid hudsjukdomar.

Jag föredrar att dricka Cistus Incanus-te, särskilt under kalla årstider, ibland tillsatt med blad av pepparmynta, citronmeliss eller citronverbena. Produkten kan köpas online under namnen ”Grå Klippros” eller ”Cistus Incanus” eller hör gärna med ditt närmaste tehus.

grå klippros eller cistus incanus med rosa blommor

Utseende och odling av Grå klippros

Hemland Grekland
Biologi Härdig med skydd, Härdighetszon: Z7/8. Täck med vintertäcke på vintern, fungerar också som krukväxt. Vi har flera växter utomhus i vår trädgård på skyddade platser i flera år.
Plats Solig, mager, genomsläpplig plats, kiselbäddar med lite lerhalt har visat sig vara framgångsrika.
Blomingstid Juni till juli; biväxt och insektsattraktion,
Blomfärg Lätt till kraftigt rosa.
Höjd 60 cm, beskärning är möjlig efter blomningen på sommaren.
Plantavstånd 50 cm, 4 plantor/m².
Egen odling Lätt till medel i kiselbädd, i krukor på skyddad terrass.
Användbara delar blad, blommor
På vintern För övervintring utomhus rekommenderar vi plantering från april till augusti. Trivs mycket bra i kiselbädd. Väggkisel blandat med lite lera, underlaget bör vara mycket väl dränerat. Om växterna stannar utomhus på vintern några tips: Skydda mot kalla öst- och nordvindar. Täck på vintern med dubbel vinterväv. Vi täcker också växterna med lådor på grund av snötrycket. Dessutom i april/ maj en handfull organisk fullgödsel  runt varje växt.
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.