Varje år blir jag lika häpen när luktviolens gulliga blommor slår ut. Luktviol har dessutom en fantastiskt doft som används i parfymer som t.ex. Chanel no. 19. Luktviolen håller sig nära marken och är en fin marktäckare i vår trädgård. I södra och mellersta Sverige växer luktviolen vild.
Botanisk namn | Viola odorata; Artnamnet odorata kommer av latinets odor (doft, lukt) och betyder välluktande. |
Andra namn | Doftviol, äkta viol |
Familj | Violväxter |
Skördetider | Mars – oktober |
Användbara delar | Blomma, blad, rot |
Blad | Mörkgröna och njurformade med spets |
Blomma, blomstertid | Mörklila, mars – april |
Giftighet | Nej |
Innehållsämnen | Saponiner, salicylsyra, slemämnen, C-vitamin, karotinoider, bitterämnen, alkaloider; eterisk olja i blommorna |
Egenskaper | Antibakteriell, lugnande, slemmlösande, svett- och urindrivande, smärtstillande |
Hjälper vid | Akne, huvudvärk, förkylning, feber, gikt, hosta, nervositet, sömnlöshet, urinvägsinfektion |
Lukvtiolens blommor används mycket i matlagning. Den smaksätter t.ex. efterrätter, krämer, teer eller olika bakverk. Bladen kan ätas råa eller tillredda i en blandad sallad.
OBS: Alla violer är ätliga, men det är bara den doftande som ger smak.
Recept med luktviol:
Sweet Violet, socker med smak av luktviol