Ramslök ger björnens styrka

Ramslök (Allium ursinum) är en växtart från släktet Allium och därmed besläktad med gräslök, lök och vitlök.
Artnamnet ursinum kommer av latinets ursus (björn). Enligt folktron i Tyskland, skulle björnen frossa i ramslök efter att ha vaknat ur sitt ide.
Ramslöken har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används mest. Därför kallas ramslök ofta skogsvitlök i folkmun.
Latinsk namn: | Allium ursinum |
Andra namn: | björnlök, skogsvitlök |
Familj: | Amaryllisväxter |
Skördetid: | Mars – Juni |
Användbara växtdelar: | blad, blomma, frö |
Blad: | lansettlik, matt, mjuk, växer rakt ut ur marken! |
Blomma: | Blomstertid: april – maj Små, vita, stjärnformade blommor. När ramslök har börjat att blomma så använder jag inte längre bladen i matlagning men istället blommorna. |
Frön | Fröna själva har ett hårt, svart skal och, till skillnad från de flesta andra växter, utvecklas först hjärtbladen från fröet, vilket senare skjuter ut roten och fröanläggningarna från skalet. |
Aktiva växtämnen: | Alliin, allicin, flavonoider, eteriska oljor, järn, kalcium, mangan, fosfor, selen, senapsoljeglykosider, Vitamin C. |
Egenskaper: | stimulerande, antibakteriell, aptitretande, blodrenande, sänkning av kolesterol, stimulerande blodcirkulation, avgiftning, antiinflammatorisk, uppfriskande, stimulera matsmältning |
Användningsområden: | viktökning, åderförkalkning, högt blodtryck, bronkit, tarmparasiter, tarmrengöring, vårtrötthet, hudinflammation, hudproblem, risk för hjärt-kärlsjukdom, förkylning |
Kontraindikationer: | Använd endast små doser vid graviditet eller amning. Intag av större doser under amning vitlök kan ge spädbarn kolik. |
Fridlyst: | i delar av landet |
Kul fakta: | Genom mekanisk bearbetning eller vissnande omvandlas det luktfria alliinet enzymatiskt till allicin, vilket ger växten sin typiska arom (samma händer med vitlök) |
Förväxling | Ramslök kan förväxlas med tidlösa och liljekonvalj, tidslösa och växter i munkhättesläktet |
Ramslök är ätbart och du kan hitta många goda recept. Kolla upp de innan du går ut i naturen för att plocka. Läs även gärna mina goda tips: att plocka vilda växter. Ramslök blir tråkig redan efter några dagar. Men det går utmärkt att frysa in.
- ramslöksalt
- ramslöksmör
- ramslökpesto
- ramslökkvarg
- ramslökplätta
- ramslöksoppa
- ramslökbröd
- ramslökolja
- ramslöktinktur