...
Brunört på gräsmatta

Rosmarin

Rosmarin är inte bara en populär krydda till grönsaker, fisk och kött, det kan också förbättra smaken på söta kakor eller uppfriskande drycker. Som medicinalväxt har rosmarin en stimulerande effekt på cirkulation, aptit och blodcirkulation och kan med sin doft lindra huvudvärk. De aktiva substanserna i den eteriska oljan har antibakteriella och svampdödande egenskaper. Rosmarin är alltså mycket mer än en krydda till ugnspotatis!

Rosmarineterisk olja utvinns genom ångdestillation av rosmarinblad och är känd för sina många användningsområden och fördelar:

 • Mentalt välbefinnande: Tros främja klarhet, koncentration och mentalt välbefinnande.
 • Fysisk hälsa: Kan stödja matsmältningen och lindra muskelsmärta.

Växten odlades redan under antiken som medicinalväxt och förknippas med kärleksgudinnan Afrodite och anses vara ett afrodisiakum. Rosmarin har länge använts för att skydda kärlek och dra till sig kärlek. 

Rosmarin var även en del av det berömda ”ungerska vattnet”, en av de äldsta parfymerna i världen.

Jag har själv alltid en rosmarinsalva på skrivbordet och applicera den under näsan när jag känner mig lite trött –  en uppfriskande och aromatisk upplevelse.

Identifieringstips

Höjd

Den blir cirka 5 till 20 centimeter hög och breder ut sig som en matta genom överjordiska utlöpare.

Blad

De fyra till fem centimeter långa bladen är avlånga till lansettformade och lätt tandade längs kanterna. Det översta stjälkbladsparet finns direkt vid basen av blomställningen.

Blomma

Blomningstid. Juli–augusti.
Blombladen är 1 till 1,5 centimeter långa och är oftast blåviolett färgade och bildar ax i toppen.

Växtplats

Ängar, renar, betesmarker, gräsmattor, gårdsplaner, stränder, frodiga skogar.

 

 

Rosmarin med blålila blommor
 
Vetenskapligt namn Rosmarinus officinalis
Familj Läppblommiga växter (Lamiaceae)
Skördetid Rosmarinblad kan skördas året runt, men för större mängder är sommaren bäst, och torkning är en effektiv metod. Undvik överdriven skörd för att bevara växtens hälsa.
Andra namn Namnet – ros marinus – betyder “havets dagg”. Det passar för en växt som ursprungligen kommer från Medelhavets kust.
Innehåller 1-2% eterisk olja med cineol, borneol, borneolacetat och kamfer, flavonoider, depsiden rosmarinsyra, bitterämnet picrosalvin, triterpenderivaten ursolsyra, alfa- och betaamyrin.
Användbara delar Stjälk, blad (används mest) och blommor
Användning inom örtmedicin Används både invärtes och utvärtes
 • Aptitstegrande, galldrivande
 •  Släpper på spänningar och kramper
 • Används vid nedsatt cirkulation, lågt blodtryck
 • Koncentrationssvårigheter och lätta minnesbesvär
 • Cineol i rosmarinens eteriska olja påverkar centrala nervsystemet
 • Motverkar migrän och huvudvärk
 • Antidepressiv, lugnande,
 • Hjärttonikum (kärlvidgande)
 • Inflammationshämmande
 • Svettdrivande
 • Stimulerar menstruation
 • Bakteriehämmande
 • Cirkulationsökande i huden och
 • Utvärtes smärtstillande
Användning inom hudvård Avkok av rosmarin är bakteriedödande och kan bidra till en friskare hud när det blandas i badvattnet. Rosmarin är också bra för hår och hårbåtten – antingen sköljer du håret med rosmarinvatten eller så köper du lite eterisk olja och blandar med en vegetabilisk olja, som mandelolja, och masserar in i hårbottnen.  OBS: För personer med mycket ljust hår rekommenderas kamomill, medan de som vill intensifiera mörkheten i sitt hår kan använda salvia.
Användning inom matlagning Vem känner inte till de läckra rosmarinkartofflorna, som inte bara har en given plats på den somriga menyn vid grillat kött. Även om rosmarin ofta säljs torkad, smakar och kryddar den bättre och intensivare när den är färsk. En rosmarinplanta på balkongen eller fönsterbrädan är idealisk för att alltid ha färska kvistar tillgängliga. Traditionellt används rosmarin i matlagning av salta rätter, men den smakar också exceptionellt bra i söta bakverk.
Beredning
Biologisk mångfald Fjärrilar och bin älskar rosmarinblommor för att de har en särskild struktur som underlättar pollination. De har två läppar, varav den övre fungerar som ett lock över ståndarna och pistillen. När en pollinatör landar på blomman för att samla nektar, skjuter locket upp och exponerar ståndarna och pistillen, vilket underlättar överföringen av pollen.
Varning
Förväxling
Annat
 

Odlingsråd

Rosmarin är mycket lätt att föröka genom sticklingar. Skär helt enkelt av en färsk rosmarinkvist snett i botten och placera den i ett glas vatten tills rötter bildas. Rosmarinväxter blir träiga med åren.

För att förebygga detta bör du varje år efter blomningen beskära plantorna generöst, så att de måste skjuta helt nya skott. På så sätt föryngrar du kontinuerligt din rosmarinplanta och kan skörda färska unga skott varje sommar.

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.