Garvämnen

Vad känner ni i munnen när ni dricker mycket grönt te eller svart te? Även vissa aronia eller blåbär ger denna känsla. Vissa frukter som röda druvor eller plommon har samma effekt. Exakt! Munnen känns torr med en sammandragande känsla på slemhinnan. Känner ni igen det?
Orsaken till detta är garvämnen, också kallat garvsyror. Denna upplevelse i munnen är också det enklaste sättet att förklara verkan av garvämnen i vår kropp:
Garvämnen tillhör de viktigaste växtämnen. De verkar sammandragande, uttorkande och stärkande. Denna effekt har garvämnen på vår hud och på alla slemhinnor. Som ett resultat har de antiinflammatoriska, blodstillande och sårläkande egenskaper.
Garvämnen är lösliga i vatten, alkolhol eller glycerin. Garvämnen förlorar sin verkan vid kontakt med syre vilket innebär att hållbarheten är ganska kort.
Garvämnenas egenskaper
- Astringerande: Garvämnen interagerar med proteiner i vår saliv, vilket ger en sträv och torr känsla i munnen. Detta är den sammandragande effekt vi känner av när vi dricker te eller äter omogen frukt.
- Antioxidativa: Garvämnen har förmåga att neutralisera fria radikaler, vilket skyddar cellerna från oxidationsskador.
- Antibakteriella: Vissa garvämnen kan hämma tillväxten av bakterier.
- Antiinflammatoriska: Garvämnen kan bidra till att minska inflammation i kroppen.
Användning av garvämnens effekt
När garvsyrorna når tarmen agerar de där mot diarré och sjukdomsorsaker (blodrot, nejlikrot, torkade blåbär). Utvärtes minskar de klåda, frostskador och brännskadad hud samt till hemorrojder, vätskande hudsjukdomar, kliande inflammationer (ekbark, trollhassel). Mot inflammationer i mun och hals sköljer man med salviaté.
Dessutom binder garvämnen vissa gifter som tungmetaller i vår kropp och gör att de utsöndras. De används som motgift vid vissa alkaloidförgiftningar. Efter borttagning av en tandfyllning av amalgam kan ni dra nytta av denna effekt. Skölj munnen med té (t.ex. cistus, salvia, blodrot) och drick sedan 3 koppar te per dag i 3 dagar.
Garvämnen i frukt och grönsaker verkar också ofta antioxidativt, det vill säga skyddande för våra celler.
Var finns garvämnen?
- Drycker: Te (särskilt svart te), rödvin, kaffe, kakao.
- Frukt: Omogen frukt innehåller generellt mindre garvämnen än omogna frukter. Druvor, granatäpple, tranbär, persimoner.
- Kryddor: Kanel, nejlika, ingefära, muskot.
- Örter: Salvia, kamomill, lakritsrot.
- Nötter & frön: Valnötter, cashewnötter, jordnötter.
Växter med hög garvämne
Särskilt rika på garvsyror är till exempel:
- Blodrot
- Nejlikrot
- Salvia
- Torkade blåbär
- Småborre
- Björnbärsblad
- Grönt te och svart te (efter 5 minuters bryggningstid)
- Ekbark (endast externt)
- Trollhassel = Hamamelis (endast externt)
- Valnötsblad (endast externt)
- Johannesört
- Pepparmynta
- Mjölon
- Rosmarin
Hälsofördelar med garvämnen
- Kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
- Kan ha en positiv effekt på blodsockernivåer.
- Kan hjälpa mot diarré.
- Kan dämpa inflammation i magtarmkanalen.
Var försiktig med användningen
Garvämnen binder inte bara tungmetaller utan också viktiga mineraler som järn. Därför bör man undvika att dricka svart te eller kaffe under en järnkur.
Vid förstoppning, känslig mage, torra eksem och slemhinnor bör man avstå från garvämne.
Garvämnen har fått sitt namn för att man använder dem vid garvning av läder