Lök en läkande grönsak

Tur att man har nästan alltid lök (Allium cepa) hemma eller så knackar man på sina grannar.  Lök är en oerhört svensk grönsak som berikat vår matlagning i över flera hundra år (löken kom till Sverige på 1100-talet.). Lök har många hälsofrämjande egenskaper som att den exempelvis är antiinflammatorisk, antibiotisk, bakteriedödande och virushämmande. 4 lökiga huskurer som funkar för barn och vuxna:

Huskur 1: Lökomslag

Huskur 2: Lök i strumpor

Där finns omkring 7000 nervtråder i fötterna som är sammankopplade med olika delar i kroppen.  Om du placerar en skivad lök på dessa nervtrådar under fotsulan kommer fosforsyran från löken att absorberas av din fot. Fosforsyran i lök fungerar som en magnet för giftiga substanser.

Huskur 3: Lökte

Lökte är en utmärkt hosmedicin från köksapoteket. Jag rekommenderar att smaksätta din lökte med honung (och citronsaft) – lättare att dricka och även nyttiggare.

Huskur 4: Lökdoft

Lök har en renande effekt på luften vilket gör det lättare att andas.

Hjälper att hålla luftvägarna öppna och det hjälper också mot hosta. Liten varning 😉 Du kommer att märka av lukten i sovrummet och då kan du använda en spray med eterisk olja eller kryddnejlika.

Egenskaper och växtämnen:

Lök har enastående antiinflammatoriska, antiseptiska, antibiotiska, antimikrobiella och carminative egenskaper. Det också en bra källa till vitamin C, B1, B6 och K, biotin, krom, kalcium, folsyra och kostfiber.

Användning:

Löken är mycket effektiva vid behandling av förkylningar, hosta, kronisk bronkit, lunginflammation, hösnuva, astma. Det också effektivt i kampen mot infektioner i magen, illamående och diarré.