Luktviol, vårens favoritparfym

Luktviol, vårens favoritparfym

Varje år blir jag lika häpen när luktviolens gulliga blommor slår ut. Luktviol har dessutom en fantastiskt doft som används i parfymer som t.ex. Chanel no. 19.  Luktviolen håller sig nära marken och är en fin marktäckare i vår trädgård. I södra och mellersta Sverige växer luktviolen vild.

Botanisk namnViola odorata; Artnamnet odorata kommer av latinets odor (doft, lukt) och betyder välluktande.
Andra namn Doftviol, äkta viol
Familj Violväxter
Skördetider Mars – oktober
Användbara delar Blomma, blad, rot
Blad Mörkgröna och njurformade med spets
Blomma, blomstertid Mörklila, mars – april
Giftighet Nej
Innehållsämnen Saponiner, salicylsyra, slemämnen, C-vitamin, karotinoider, bitterämnen, alkaloider; eterisk olja i blommorna
Egenskaper Antibakteriell, lugnande, slemmlösande, svett- och urindrivande, smärtstillande
Hjälper vid Akne, huvudvärk, förkylning, feber, gikt, hosta, nervositet, sömnlöshet, urinvägsinfektion

 

Lukvtiolens blommor används mycket i matlagning. Den smaksätter t.ex. efterrätter, krämer, teer eller olika bakverk. Bladen kan ätas råa eller tillredda i en blandad sallad. 

OBS: Alla violer är ätliga, men det är bara den doftande som ger smak.

Recept med luktviol:
Sweet Violet, socker med smak av luktviol