För odlades pepparroten mest som läkemedel och var känt som ”böndernas antibiotika”. Som en krydda i matlagningen har den bara används sedan 1700-talet.
Nu i november är det dags att skörda pepparrot och om man har tålamod, så väntar man tills efter den första frosten, då har roten fått en skarpare smak. Man kan använder fräsch eller torkad pepparrot. De supergoda bladen kan man lägga i sallad eller mixa till pesto. Men vi ska titta närmare på pepparrotens läkande egenskaper.
Pepparrot är ett känt fytobiotika (= antibiotika baserad på växter). Men pepparrot verkar inte bara mot bakterier (antibakteriell) men också mot virus (antiviral) och svamp (antimikrob).
- Latinsk namn: Armoracia rusticana (Artnamnet rusticana betyder lantlig). Namnet pepparrot tyder på att rotens smak är stark som peppar.
- Användbara växtdelar: roten (från Oktober tills Februari/Mars) – späda bladen tidigt på sommaren
- Innehållsämnen:
- mineraler som kalium, järn, kalcium, magnesium, fosfor samt vitaminer som B1, B2, B6.
- rik på C-vitamin, mer än dubbelt så mycket som i apelsin. Redan 100 g täcker dagsbehovet.
- Pepparrot innehåller senapsoljeglykosid som lätt frigörs när man exempelvis river den. Den frigjorda senapsoljan är både skarp och flyktig varför pepparrot bör konsumeras så nyriven som möjligt. Men de skarpa senapsoljor inte bara retar ögonen att tåras, de har även en stark antibiotisk effekt.
- Växtmedicinsk användning:
- reumatism och gikt
- bihåleinflammation
- urinvägsinfektion
- huvudvärk
- tandvärk
- ledinflammation och rörelseömhet
- Kontraindikationer:
- Undvik pepparrot om du har nedsatt sköldkörtelfunktion eller medicinerar mot det.
- Gravida kvinnor och njursjuka bör också vara försiktiga.
- Du upplever en värmande effekt när du använder pepparrot utvärdes. Jag har aldrig upplevt hudirritationer, men om det förkommer, så kan du lindra sveda i huden genom att stryka på lite mild olja.
Huskurer med pepparrot
mot halsont
- 2 msk pepparrot, 2 msk honung, 1 msk citron. Låt smälter i munnen!
- ELLER så kan du gurgla med pepparrotsvatten.
- ELLER så äter du råriven för att behålla C-Vitamin (som förstårs vid upphettning)
mot hosta
- 1 msk riven färsk pepparrot blandas med 3 msk honung.
- Ta en sked av blandningen och låt den smälta i munnen.
mot värkande leder och reumatism
- Riv pepparrot i skivor och lägg i en gasbinda eller bomullstyg.
- Lägg sedan på den del av kroppen, som gör ont.
mot spänningshuvudvärk
- Lägg pepparrotsbladen direkt på pannan
mot bihållsinflammation
- Riv en dessertsked pepparrot, lägg det rivna i en kompress eller näsduk, vik ihop duken till ett litet paket och värm på ett grytlock.
- Blunda och lägg näsduken på ena kinden tills det svider, sedan på den andra kinden lika länge och sist i pannan.
- OBS: Var försiktig så att de starka ångorna inte kommer i ögonen.
- Man brukar kunna snyta sig efter en sådan behandling. Detta kan man upprepa 2-3 ggr dagligen.
pepparrotsmörgås
- Ta en skiva av ditt favoritbröd.
- Breda på smör och sen honung.
- Riva en stor portion pepparrot ovanpå.
- 2 skivor om dagen vid förkylning.
pepparrottsblad
Pepparrotsblad använder man på sommaren i olika sallader.