Ramslök ger björnens styrka

Ramslök, skogsvitlök eller björnlök (Allium ursinum). Artnamnet ursinum kommer av latinets ursus (björn). Enligt folktron i Tyskland, skulle björnen frossa i ramslök efter att ha vaknat ur sitt ide.
Ramslöken har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används mest. På grund av detta går ramslök i folkmun ofta under benämningen skogsvitlök.

Precis som vitlök kan ramslök ha en hämmande effekt på bakterier, virus och svamp, samtidigt som det kan stärka immunförsvaret. Just vad man behöver efter fem till sju månaders sömn.

Latinsk namn: Allium ursinum
Andra namn: björnlök, skogsvitlök
Familj: Amaryllisväxter
Skördetid: Mars – Juni
Användbara växtdelar: blad, blomma, frö
Blad: lansettlik, matt, mjuk, växer rakt ut ur marken!
Blomma:  Små, vita,  stjärnformade blommor.
När ramslök har börjat att blomma så använder jag inte längre bladen i matlagning men istället blommorna.
Aktiva växtämnen: Alliin, allicin, flavonoider, eteriska oljor, järn, kalcium, mangan, fosfor, selen, senapsoljeglykosider, Vitamin C.
Egenskaper: stimulerande, antibakteriell, aptitretande, blodrenande, sänkning av kolesterol, stimulerande blodcirkulation, avgiftning, antiinflammatorisk, uppfriskande, stimulera matsmältning
Användningsområden: viktökning, åderförkalkning, högt blodtryck, bronkit, tarmparasiter, tarmrengöring, vårtrötthet, hudinflammation, hudproblem, risk för hjärt-kärlsjukdom, förkylning
Kontraindikationer: Använd endast små doser vid graviditet eller amning. Intag av större doser under amning vitlök kan ge spädbarn kolik.
Fridlyst: i delar av landet
Kul fakta:Genom mekanisk bearbetning eller vissnande omvandlas det luktfria alliinet enzymatiskt till allicin, vilket ger växten sin typiska arom (samma händer med vitlök)
FörväxlingRamslök kan förväxlas med tidlösa och liljekonvalj.

Ramslök är ätbart och du kan hitta många goda recept. Kolla upp de innan du går ut i naturen för att plocka. Läs även gärna mina goda tips: att plocka vilda växter. Ramslök blir tråkig redan efter några dagar. Men det går utmärkt att frysa in.