”Himmelsschlüsselchen” (=små himlanycklar) kallade Hildegard av Bingen den gulliga gullvivan, när hon på 1100-talet rekommenderade växten mot melankoli och depression. Det funkar för mig – blir verkligen alltid jätteglad när jag bara tittar på gullvivan.

”Himmelsschlüsselchen” (=små himlanycklar) kallade Hildegard av Bingen den gulliga gullvivan, när hon på 1100-talet rekommenderade växten mot melankoli och depression. Det funkar för mig – blir verkligen alltid jätteglad när jag bara tittar på gullvivan.

Inom örtmedicin använder vi gullvivan (Primula veris) idag mest pga dess hostdämpande & slemlösande egenskaper.

Det går bra att torka gullvivans blommor och dricker som en örtte mot hosta. Eller så gör du en av mina favoriter nämligen Himlanycklar & Honung. 2 desinficerade 100 g burkar, svensk honung, 1 näve blommor.