Äntligen fick jag tag på vinterrättika och kunde göra min mormors gamla recept med bara 2 ingredienser, nämligen vinterrättika och honung.
Vinterrättika (Raphanus sativus)
Den svarta rättikan (Raphanus sativus) kallas också vinterrättika och är en värdefull grönsak för vintern som berikar vår kost och kan även användas som läkemedel.
Vintterrättika har en svart skal och ett mört, vitt kött, som har tydlig, stark rättiksmak.
Vinterrättikan är tålig mot frost men bör tina upp helt innan skörd för bästa resultat. Att vänta för länge innan skörd kan leda till spruckna och svampiga rättikor, särskilt om de blir större än tennisbollar.
En fördel med vinterrättikan är dess utmärkta lagringsförmåga. Efter korrekt skörd och torkning kan den lagras på lämpligt sätt, vilket möjliggör njutning av dess fräschör och smak även efter skördesäsongen. För optimal lagring är det viktigt att undvika fukt och förvara rättikorna på en sval, mörk plats.
Vinterrättikans innehållsämnen
För rättikens skärpa är de aktiva senapsoljor ansvariga; dessa fungerar inte bara antibakteriellt utan även slemlösande. Till skillnad från pepparrot används rättika uteslutande för invärtes bruk; senapsoljor stimulerar vätskesekretionen i slemhinnorna i luftvägarna och mag-tarmkanalen. De verkar mot bakterier, virus och svampar. Dessutom innehåller roten vitaminerna A, C och E.
Vinterrättika inom folksmedicin
Det är intressant att i folkmedicinen anses de mörka vintersorterna vara mest effektiva, vilket stöds av att de anses vara särskilt skarpa. Den mest kända är förmodligen den traditionella hostsaften från svart vinterrättika. För detta extraheras saften från roten med hjälp av socker (vanligtvis brunt socker, kandissocker eller honung).
Tillverkning av hostsaft med vinterrättika och honung
Den traditionella tillverkningen är mycket enkel:
- Skär bort toppen på vinterrättikan.
- Skär ett tillräckligt stort hål för att tömma vinterrättikan på fruktkött.
- Borra ett fint hål på undersidan. – Gröp ur fruktköttet, skär i små bitar och lägg tillbaka det.
- Sätt vinterrättikan över en glasburk.
- Sedan häll honungen över fruktköttet (lite i taget och i flera omgångar).
- En blandning av honungen och vätskan från fruktköttet droppar sakta ner i glasburken.
Användning av vinterrättikahostsaft
Du kan ta 3-5 msk om dagen vid behov. Huskuren används för barn från 2 år och vuxna.
Kombination med andra växter
Rättika kan kombineras med andra växter som pepparrot eller lök.