...

Jordreva, Glechoma hederacea

Växten med de hjärtformade bladen och lila blommorna tillhör familjen kransblommiga växter och har många namn. Under medeltiden användes Gundelrebe för olika ritualer och i folkmedicinen. Idag har detta läkeört etablerat sig i modern homeopati på grund av sina positiva egenskaper och används för mer än bara att göra salvor och tinkturer.

Hur verkar jordreva (Glechoma hederacea) som läkemedel?

Jordreva (Glechoma hederacea) är ett traditionellt läkeört som främst uppskattas för sina slemhinnande och antiinflammatoriska egenskaper. Den används ofta för att lindra luftvägssymtom som hosta, bronkit och astma. Dessutom har Gundelrebe en viss effekt på milda mag-tarmbesvär. I folkmedicinen används den också för hudproblem, till exempel dåligt läkande sår.

Var växer jordreva?

Den vintergröna jordreva växer på fuktiga ängar och i ljusa skogar. Som flerårig marktäckare med krypande utlöpare växer den också i trädgårdar, sprider sig längs stigar och tar gärna över vägrenar.

Jordreva: Effekt på huden

Jordreva, även känd som Gundelreba, har avgiftande, läkande och sammandragande egenskaper. Dessa egenskaper gör den idealisk för behandling av:

Har Jordreva en effekt på psyket?

De eteriska oljorna i Jordreva sägs ha en avslappnande effekt, som inte bara lugnar musklerna utan också ger sinnesfrid och balans. Örten sägs också främja inre lugn och tillit till naturens helande krafter.

Innehållsämnen i Jordreva

Jordreva innehåller garvämnen, vitamin A och C, B-vitaminer, kalium, järn, magnesium, organiska syror, saponin, eteriska oljor och bitterämnet Glechomin. Tack vare de många olika innehållsämnena får örten sin aromatiska, typiska Jordreva-doft som påminner om jord och mint.

Biverkningar av Jordreva

Generellt sett kan du ta detta läkeört utan risk, eftersom växten är giftfri. Men på grund av den stimulerande effekten kan en för hög dos irritera njurarna, slemhinnorna och mag-tarmkanalen, vilket kan leda till lindriga besvär.

Gravida, ammande och personer som tar blodförtunnande mediciner bör vara försiktiga och rådgöra med en läkare innan de tar Jordreva.

Hur du kan använda Jordreva för att dra nytta av dess läkande effekter

Jordreva är en mångsidig ört som kan användas på många olika sätt i hemmet och i köket.

Tinktur med Jordreva blandat med alkohol kan köpas i många hälsokostaffärer och apotek. Den kan appliceras externt på huden för att behandla finnar och inflammationer, eller tas invärtes i droppar för att lindra luftvägsbesvär, magproblem och andra åkommor.

Salvor med Jordreva är också populära och kan köpas i hälsokostaffärer eller göras hemma. Dessa salvor kan appliceras direkt på huden för att lindra hudirritation, inflammation, hudproblem, bölder eller dåligt läkande sår.

Bladen på Jordreva kan användas för att göra te, vilket är en bra bas för att behandla en mängd olika besvär och tillstånd. Teet kan drickas varmt, användas som munskölj, som bad för artritbesvär eller som kompress för sår eller bölder.

Hur du gör Jordrevate korrekt:

 1. Häll två matskedar av det färska eller torkade örtet i en liten tekanna.
 2. Häll 500 ml varmt vatten över örtet.
 3. Låt teet dra i 10 minuter med locket på.
 4. Sila bort teet.
 5. Nu är Jordrevateet färdigt att använda eller dricka – njut av det!

Fler användningsområden för Jordreva:

Som krydda: Jordreva har en jordnära, mintig smak och kan användas på många sätt i det dagliga köket:

 • För att krydda maträtter, till exempel salladsdressingar eller soppor
 • För att göra örtbutter
 • För att göra hemlagad grönsakspastej
 • För gröna smoothies, till exempel en grön smoothie med spenat eller en detox-smoothie
 • Som bas för niosmakande soppa, skärtorsdagssoppa eller liknande soppor
 • För hemlagat kryddsalt
 • Som dessert, till exempel doppad i smält choklad

Vanliga frågor om effekten av Jordreva:

Vad hjälper Jordreva mot?

Jordreva kan hjälpa mot en mängd olika åkommor och sjukdomar, både akuta och kroniska:

 • Blås-, njur-, lever- eller gallblåsesjukdomar
 • Som stöd vid en leverkur
 • Förkylning och hosta, förkylningar eller influensa
 • Stoffwechselstörningar
 • Hudproblem eller orenheter
 • Magbesvär
 • Bronkit
 • Aptitlöshet
 • Inflammationer i mun och hals (där kan även oljesköljning vara till stor hjälp)
 • Generellt vid sår (särskilt variga)
 • Smärta i muskler och leder
 • Gikt, artrit och ischias

Vad gör Jordreva i kroppen?

Läkeörtet har en slemhinnande, antiinflammatorisk, lever- och gallblåserengörande, urindrivande effekt, som leder ut gifter och tungmetaller ur kroppen och har en positiv effekt på metabolismen och andningsorganen. Örten hämmar inflammationer, rengör sår, påskyndar läkning och lindrar smärta.

Vad är skillnaden mellan Jordreva och Gundelrebe?

Det finns ingen skillnad: Jordreva kallas också Gundelrebe eller Erdefeu, men det är samma växtart, som tillhör familjen kransblommiga växter.

Är Jordreva en medicinalväxt?

Ja, Jordreva är en medicinalväxt som användes i folkmedicinen redan under medeltiden. ”Gund” kommer från fornhögtyska och betyder var, så den användes förr i tiden särskilt för att läka sår, men också för andra åkommor.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.