Nu börjar naturen kring dig färgas grön. Det som ger de gröna växterna sin färg är klorofyll*.
Klorofyll är verkligen ett ämne med superkrafter:
- deltar i fotosyntesen, den process där växter omvandlar koldioxid till syre.
- syresätter blod och celler**.
- renar kroppen från tungmetaller.
- är en kraftfull antioxidant som skyddar dina celler.
- har antiinflammatoriska egenskaper.
- är VILT, NATURLIGT och EKOLOGISKT.
Vad kul att jag hittade mina första brännässlor igår. De är speciellt rika på klorofyll. De små späda skotten är supergoda!När jag plockar de späda nässlorna använder jag en trädgårdssax eller en keramisk kniv, med handskar på
Om du har bränt dig: Gnugga inte, klia inte. Annars kan nässlornas små brännhår tränga längre in i huden. Skölj utslagen under kallt rinnande vatten i ett par minuter.
Nässlor går bra att använda färska – kör nässlorna i en mixer, så att brännhåren slås sönder, till t.ex. smoothies
Annars finns det massor med goda recept för nässelte, -soppa, -paj, -salt, -chips, -plättar, -drink, osv.
OBS:*Ordet ”klorofyll” kommer från de grekiska orden kloros , som betyder ”grön” och phyllon , som betyder ”blad”.**Hemoglobin (Hb) är den syrebärande delen av de röda blodkropparna i människokroppen. Klorofyll är lika med hemoglobin. Den enda skillnaden är att klorofyllmolekylen är byggd runt en magnesiumatom, medan hemoglobin är byggd runt en järnatom.