Mail: hej@herbsandhoney.se

Krydda dina rätter med de aromatiska röllekabladen/

Många av er har säkert stött på rölleka när ni har varit ute i naturen, eller så har ni den, precis som jag, i er trädgård. Nu när röllekan blommar är det bra att komma ihåg växtplatsen, eftersom dess blad kan användas från våren till hösten. Bladen har också fått smeknamnet ”Venus ögonbryn” på grund av sitt karakteristiska utseende
vit rölleka framför vit bakgrund

När du drar med handen över de fjäderformade bladen frigörs en stark och aromatisk doft. Dessa blad kan användas för att ge smak åt olika rätter, såsom soppor, såser och dressingar. Du kan även finhacka dem och strö över en sallad, nykokt potatis eller en fiskrätt.

Rölleka innehåller bitterämnen och, liksom alla bitterörter, främjar den matsmältningen, särskilt efter en måltid med högt fettinnehåll. De bittra ämnena i röllekan stimulerar även produktionen av galla och stöder matsmältningsorganen i deras arbete att effektivt bryta ner maten.
Det kan vara en utmärkt idé att samla in och lagra en liten mängd inför höst- och vintermåltider.