Myskmadran har alltid sagts ge munterhet i vardagen – även under tuffare dagar. Oavsett om det är en bukett med myskmadra eller min myskmadralemonad, så får du lite extra glädje i livet. Det kan vi faktiskt alla behöva, då och då.
Myskmadran innehåller kumarin, som ger doft och smak åt växten. Den används t.ex. som lugnande te, vid insomningsbesvär, eller mot huvudvärk. Men, bra att veta är att mydkmadrans kumarin, i stora mängder, också kan ge huvudvärk. Detta behöver du för dagens lemonad:
– 0,5 l kolsyrat mineralvatten
– en halv pressad citron
– 0,5 l vatten
– 4-6 dadlar
– bara 10 lätt vissnade stjälkar myskmadra.
Hur gör du?
1. Blanda mineralvatten och citron. Låt dra 1 timme.
2. Mixa vatten och dadlar. Låt dra 1 timme.
3. Bind en liten myskmadra bukett.
4. Blanda 1. och 2. och häng buketten upp och ner i drinken i ungefär 0,5 – 2 timmar.
5. Ta ur buketten och servera.
Tips 1: Såväl doft och smak blir betydligt mer intensiv när man torkar myskmadran innan du använder växten i matlagning eller för en bukett i t..ex. ditt linneskåp.
Tips 2: Innan blomning doftar myskmadran mer intensivt.