
Nässlor året runt – nu är det dags för fröer
Så många hyllningar och lovord nässlorna har fått de senaste åren. Och jag kan bara instämma. Det finns oändligt många olika beredningar inom matlagning, hudvård och örtmedicin. Nässlor innehåller flera olika vitaminer, fettsyror, mineraler och klorofyll osv.
På våren väntar vi på de späda bladen.
På sommaren använder vi växten som gödsling.
På hösten skördar vi de nyttiga nässelfrön.
Skörda nässelfrön – mina bästa tips:Skörda bara från honnässlorna med sina tunga fröställningar (vänster i bild: honplanta, höger i bild: hanplanta).
När frönas färg går från grönt över till brunt (mogna) kan du börja att skörda. Bäst är att låta dem mogna lite.
Gnugga runt fröställningarna och när de trillar av utan att du drar på de, så är de redo.
Det går bra att använda nässelfrön i matlagning direkt efter skörden, eller så kan du torka de på en mörk plats i upp till 2 veckor. Förvara sen i en glasburk på ett svalt ställe.
Ska du inte inta histamin eller fytoöstrogen, så bör du vara försiktigt med nässelfrön.