Ramslökpesto

Ramslökpesto

Ramslök, skogsvitlök eller björnlök (Allium ursinum). Artnamnet ursinum kommer av latinets ursus (björn). Enligt folktron i Tyskland, skulle björnen frossa i ramslök efter att ha vaknat ur sitt ide.

Precis som vitlök kan ramslök ha en hämmande effekt på bakterier, virus och svamp, samtidigt som det kan stärka immunförsvaret. Just vad man behöver efter fem till sju månaders sömn. Om du vill känna dig stark som en björn och kalasa på ramslöken, så skulle jag rekommendera en pesto – snabbt och enkelt:

  • Mixa 50 gram solrosfrön eller pinje-/cashewnötter eller mandlar några sekunder i en matberedare eller mixer.
  • Lägg sedan i 100 g ramslök och tillsätt 100-150 ml olja och rör tills peston är tjockrinnande.
  • Smaka av med salt, peppar
  • Tillsätt 50 gram västerbottenost, parmesan eller en vegansk variant direkt eller först när du äter peston. Om du vill njuta av ramslök året runt, så kan du torka ramslök i ugnen på 100 grader i cirka 60 minuter och använda som en krydda till olika rätter.