Salvia halstabletter

Salvia halstabletter

Salvia är överlägsen mot halsont och i Tyskland finns dem i många hushåll på vintern. Nu äntligen denna vintern hade jag tänkt att göra de själva och de blev jättegoda. Salvian som finns med i receptet plockade jag från vårt trädgård, men det går lika bra att köpa ekologisk salvia i livsmedelsaffärer.​

INGREDIENSER:

  • 150 g socker
  • Lite vatten
  • En näve salvia
  • 2 msk honung
  • 2 msk citron
  • Bakplåtspapper eller en silikonform
  • Florsocker
  • (Lite smakneutral olja t.ex. rapsolja)

FÖRBEREDA:

  • Sikta florsocker på en plåt eller tallrik
  • Olja ett bakplåtspapper eller silikonformar lätt
  • Hacka salvia väldigt fint eller kör i mixer
  • Pressa citron
  • Öppna honungsburk

SÅ GÖR DU:

  • Rör ihop socker och vatten i en kastrull och koka upp på högt värme tills sockret har smält (max 145 grader)
  • Tillsätt honung, citron och de finhackade salviabladen
  • Sänk värmen när det börjar sjuda
  • Låt sjuda i ungefär 15-20 minuter. Rör om då och då.
  • Smeten är färdig när den är mörk till färgen och liknar en trögflytande sirap i konsistensen
  • Ta kastrullen från värmen och rör om flera gånger.
  • Klicka upp smeten på pappret eller häll i formarna.
  • Låt stelna över natten. 
  • Vänd bitarna i florsockret INNAN de läggs i en burk med tättslutande lock. Ska förvaras torrt och kyligt,