Salvia är överlägsen mot halsont och i Tyskland finns dem i många hushåll på vintern. Nu äntligen denna vintern hade jag tänkt att göra de själva och de blev jättegoda. Salvian som finns med i receptet plockade jag från vårt trädgård, men det går lika bra att köpa ekologisk salvia i livsmedelsaffärer.
INGREDIENSER:
- 150 g socker
- Lite vatten
- En näve salvia
- 2 msk honung
- 2 msk citron
- Bakplåtspapper eller en silikonform
- Florsocker
- (Lite smakneutral olja t.ex. rapsolja)
FÖRBEREDA:
- Sikta florsocker på en plåt eller tallrik
- Olja ett bakplåtspapper eller silikonformar lätt
- Hacka salvia väldigt fint eller kör i mixer
- Pressa citron
- Öppna honungsburk
SÅ GÖR DU:
- Rör ihop socker och vatten i en kastrull och koka upp på högt värme tills sockret har smält (max 145 grader)
- Tillsätt honung, citron och de finhackade salviabladen
- Sänk värmen när det börjar sjuda
- Låt sjuda i ungefär 15-20 minuter. Rör om då och då.
- Smeten är färdig när den är mörk till färgen och liknar en trögflytande sirap i konsistensen
- Ta kastrullen från värmen och rör om flera gånger.
- Klicka upp smeten på pappret eller häll i formarna.
- Låt stelna över natten.
- Vänd bitarna i florsockret INNAN de läggs i en burk med tättslutande lock. Ska förvaras torrt och kyligt,