Svalörtsdip med morot

Svalört, Ranunculus ficaria, (Ranuculus, latin för ”liten groda) har sakta spritt sig över hela trädgård. Men jag har lärt mig att ta det lugnt, eftersom hela örten kommer att vissna ner framåt sommaren, och jag slipper rensa bort den. Jag använder BARA svalörtens blad. Varför kan du läsa längst ner.

  • Bladen är hjärt-, njurliknande.
  • Plocka bladen INNAN örtens vackra blommor lyser.
  • Bladen är rik på Vitamin C, men innehåller även ranunculin, saponiner, garvämnen.
  • Bladen är ätbarta och smakar nötigt och bittersött. Svalört kan kombineras utmärkt med morötter och den söta, aromatiska smaken gör sig bra i en svalört- & morot dip.

Ingredienser:

  • 1 morot
  • 1/4 purlök (eller lök)
  • 1 näve svalört
  • 200 gr färskost
  • örtsalt

Skala moroten och skär i mindre bitar. Tvätta purjolöken och skär i mycket fina ringar. Tvätta svalört och skär i fina remsor. Blanda alla ingredienser med gräddost och krydda med örtsalt.

OBS: Växten bör inte konsumeras i stora mängder, max 0,5-1 näve om dagen. Svalört innehåller ranunculin, som i kroppen bryts ner till det giftiga ämnet protoanemonin. I förhållande till andra delar av växten, innehåller bladen väldigt lite protoanemonin (3% av den totala mängden). Efter blomningen ökar innehållet av ämnet i bladen. De ska då inte längre konsumeras eftersom detta kan orsaka irritation i slemhinnorna.