När det gäller att lindra magont är te helt klart att föredra framför tequila. Alkohol kan irritera magslemhinnan och förvärra problemen, medan många olika sorters te har lugnande och smärtlindrande egenskaper.
Det finns två typer av kryddor och örter som magen uppskattar:
- de som underlättar matsmältningen och
- de som hjälper mot besvär.
Ingefära är en riktig stjärna när det kommer till matsmältningen. Den stimulerar produktionen av magsaft, vilket hjälper till att bryta ner maten effektivt. Pepparmynta har en liknande effekt, men är lite mer mild.
Bitterämnen från växter som maskros och malört stimulerar matsmältningen och förbättrar näringsupptaget. Intas med fördel 30 minuter innan måltid.
För att bli av med besvärliga gaser kan du prova så kallade karminativa örter som hjälper kroppen att bryta ner och släppa ut gaser från magen och tarmarna. Bra exempel på sådana örter är klassiska brödkryddor som fänkål, anis, koriander och kummin.
Örter som kamomill, citronmeliss och lakrits har en lugnande effekt på magen och kan vara till stor hjälp vid matsmältningsbesvär efter en stor måltid. De hjälper till att minska känslan av uppblåsthet och kan även lindra milda kramper.
Det är en vanlig missuppfattning att örtteer smakar dåligt. Genom att blanda olika örter och kryddor kan man skapa teblandningar med både läkande egenskaper och god smak.

Prova gärna min teblandning “Magbalans”
- ½ tesked kardemumma
- ½ tesked fänkålsfrön
- ½ tesked kummin
- 1 skiva ingefära (krossad i mortel)
- 200 ml vatten
- En nypa kanel
Häll alla ingredienser i en kopp eller tekanna. Häll på kokande vatten.
Rör om med en sked för att blanda smakerna. Låt dra i 10 minuter. Sila av och drick varmt.
Dela gärna detta recept med någon du tror skulle uppskatta det under jultiden