Varför är just äpple, ingefära och kanel med i salvan?
Äpplets höga innehåll av vitaminer och flavonoider gör det till en värdefull naturlig ingrediens, särskilt kombinationen av vitaminerna A, C och E, vilka tillskrivs regenererande och skyddande effekter. Ingefära och kanel ökar blodcirkulationen, värmer och har samtidigt desinficerande effekt.
Ingredienser till en varm vintersalva
- 100 ml vegetabilisk olja (gärna ringblomsolja)
- 1/2 riven äpple
- 1 msk färsk, riven eller 1 tsk torkad ingefära
- 1 tsk kanel
- ca 8 – 10 g bivax
Så gör du en varm vintersalva
-
Värm oljan försiktigt i en kastrull (ska inte koka!)
-
Tillsätt riven äpple & kanel & ingefära.
-
Låt det dra i 30 min vid låg värme.
-
Sila oljan genom en fin sil.
-
Värm oljeextraktet och bivaxet (tillsätt bivax i förhållande 10 g olja : 1 g bivax) i vattenbad under omrörning tills bivaxet smälter.
-
Fyll det flytande blandningen i små burkar, låt salvan svalna och stelna i öppna burkar.
-
Salvan håller i ca. 2 månader i rumstemperatur oöppnat.
Variantionsmöjligheter till ingredienser för en varm vintersalva
Istället för äpple kan du ta pumpa eller kvitten.
Ju mer bivax, desto fastare blir salvan.
Om du vill kan du experimentera och tillsätta kryddor som är kända för sina värmeeffekter, såsom chili, kryddnejlikor och pepparrot.
Testa hudvänlighet av din värmande vintersalva
Det är viktigt att testa denna salva försiktigt på en liten hudyta. Ett annat ord för cirkulationsfrämjande skulle i detta fall vara hudirriterande. Om du är allergisk mot något av ingredienserna bör du naturligtvis inte använda den.