Våtarv, Stellaria media, kan du skörda nästan hela året.
Växten växer vild och är en pionjär som gillar mjuk, nylagd, närings- och kväverik jord. Jag hittar mycket våtarv i nyanlagda bäddar och ibland kan den helt ta över i grönsakslandet.
Men jag gillar växten, med sina fina små blommor.
Våtarv är både medicinalväxt och köksingrediens, men den kan också användas som fågelmat.
I köket
Våtarv har en mild, lite ärtliknande smak och smakar underbart i en örtkvarg, -smör eller -pesto. Våtarv är dessutom en utsökt ingrediens i sallader, crepes och smoothies.
I hudvård
Som ringblomma är våtarv ett allround-medel när det gäller hudvård och kan användas mot klådan och hjälper läkningsprocessen för finnar, sår eller små, inflammerade hudområden. Du kan till och med prova våtarv mot eksem och psoriasis.
Recept
Jag brukar göra salvor eller så tvättar jag mig med våtarv infusion:
– Plocka en rejäl näve våtarv.
– Koka upp ca 1/4 l vatten.
– Strax innan vattnet börjar kok, häller du det över örterna.
– Låt dra 10 min, sila av och använd när den har svalnat.
Fakta
- Cirka 50 g våtarv täcker redan det dagliga C-vitaminbehovet (mycket högre än i normala sallader).
- Våtarvs höga klorofyllinnehåll, och därför blodrenande effekt, gör den mineralrika gröna växten till något speciellt.
- Våtarv innehåller kalcium, kalium, magnesium och järn och stärker oss inifrån.