Bitterämnen
- Bitterämnen stimulerar produktionen av saliv och magsaft. Produktionen är redan igång när dessa ämnen kommer i kontakt med tungan. Receptorerna i tungan registrerar närvaron av de bittra substanserna, vilket stimulerar vissa nerver (t.ex. vagusnerv) i vissa delar av hjärnan. Vagusnerven aktiverar det parasympatiska nervsystemet aktiverar det parasympatiska nervsystemet
- Bitterämnen stimulerar även matsmältningen direkt. Även hjälporganens (magen, gallblåsan) förmågan ökas. Blodflödet till magen och tarmkanalen förbättras också så att de enskilda näringsämnena i slutändan kan absorberas och användas bättre. Många bitterämnen kan påskynda mättnadskänsla. Det är därför bitterämnesrika växter ibland läggs till mat eller dryck. En välkänd dryck med växter som innehåller mycket bittra ämnen är de så kallade ”Svenskdroppar”.
- Bitterämnen har följande effekter:
- stillar sötsuget och aptiten
- ökar blodcirkulation i matsmältningsorganen
- stimulerar utsöndring
- sänker av pH-värdet
- ökar parasympatisk aktivitet = minskar av stress
- Användning:
- I naturmedcinen används läkeväxter som innehåller bitterämnen för aptitlöshet, uppblåsthet, matsmältningsbesvär, samt utmattning. Bitterämnen är också ett beprövat medel för tarmrengöring och ett botemedel mot svampinfektioner (t.ex. Candida).
- Beredning:
- Bitterämnen är lösliga i alkohol och därför dras ut de bäst i en tinktur eller spritdryck.
- Växter med mycket bitterämnen är t.ex. gentiana lutea (bilden), malört, rölleka, maskros, timjan, rosmarin, mattram, damiana, flockarun.Bitterämnen är kontraindikerade vid irriterad mage, t.ex. magsår.
Klorofyll
Ordet ”klorofyll” kommer från de grekiska orden kloros , som betyder ”grön” och phyllon , som betyder ”blad”. I våren börjar naturen kring dig färgas grön. Det som ger de gröna växterna sin färg är klorofyll.
- Klorofyll är verkligen ett ämne med superkrafter:
- deltar i fotosyntesen, den process där växter omvandlar koldioxid till syre.
- syresätter blod och celler. Hemoglobin (Hb) är den syrebärande delen av de röda blodkropparna i människokroppen. Klorofyll är lika med hemoglobin. Den enda skillnaden är att klorofyllmolekylen är byggd runt en magnesiumatom, medan hemoglobin är byggd runt en järnatom.
- renar kroppen från tungmetaller.
- är en kraftfull antioxidant som skyddar dina celler.
- har antiinflammatoriska egenskaper.
- är VILT, NATURLIGT och EKOLOGISK.
- Brännässlor är en vild växt som är rik på klorofyll. De små späda skotten är supergoda!