Vild smörgås med löktravsmör

Idag har jag plockat löktravsblad och mina fingrar luktar … vitlök.🤭
Hela växten är ätligt men jag tycker att de små bladen är godast.
Vitlökssmaken försvinner lätt vid tillagning och uppvärmning därför brukar jag använda löktrav bladen mest färsk i pesto, dip eller örtsmör.
OBS: De vita blommorna blir en fin salladsdekoration i maj-juni.
🌿🤍🌿🤍🌿🤍🌿🤍🌿🤍🌿🤍
Örtsmör med löktrav och flingsalt
– Plocka späda blad av löktrav.
– Ta smöret ur kylen några minuter i förväg, det blir mjukt och lättare att hantera.
– Hacka bladen fint.
– Ta en skål och blanda om löktrav, smör och saltet till ett vitlökssmakande kryddsmör.
🌿🤍🌿🤍🌿🤍🌿🤍🌿🤍🌿🤍
Förr i tiden användes löktrav, Alliaria petiolata, även pga av dess medicinska egenskaper. De verkar antiseptiska, lätt urindrivande och slemlösande . Inom folkmedicinen gjordes grötomslag av bladen för att behandla t.ex. insektsbett.