Vitamin C “To Go” från nypons fruktkött/

Efter den första frosten blir nyporna mjuka, och skalet ger efter när du trycker på det.

Nypon rankas bland de högsta naturliga källorna till C-vitamin. Du äter nyponen direkt från busken genom att helt enkelt lätt trycka på frukten (på blomsterfästens ände). Då kommer det superläckra nyponfruktköttet ut, som inte bara smakar fruktigt sött och gott utan ger ditt immunsystem en frisk kick.

Hur hälsosamma är nypon egentligen?

MYCKET!

De knallröda små frukterna som växer i våra skogar och längs vägkanterna verkar nästan osynliga, men är riktiga kraftbär. Nypon är det (lokala) heta tipset om du vill boosta ditt immunsystem.

Den kallas Nordens citron. Inte utan anledning: I nypon finns upp till 30 gånger så mycket C-vitamin som i en citron. Vid 100 g citron är C-vitaminvärdet ungefär 53 mg. Vid 100 g nypon är det 400-1500 mg. Galet, eller hur?

Det stärker immunförsvaret, verkar febernedsättande och förebygger förkylningar. Trots att hela världen pratar om C-vitamin och alla vet att det är viktigt och att brist på C-vitamin är kopplat till många sjukdomar, får ändå många människor för lite C-vitamin. C-vitaminet som finns i nypon är i den bästa biotillgängliga formen. Vår kropp kan enkelt använda det.

C-vitamin verkar antiinflammatoriskt, stärker våra vita blodkroppar, stödjer vårt immunförsvar mot virus, bakterier och oönskade svampar. Nypon stöder dessutom vid urinvägsinfektioner (ännu bättre än tranbär!), mag-tarm-besvär (tack vare de ingående garvsyrorna) och hjälper vid läkning av hudstörningar.

Nypon är inte bara fullproppat med C-vitamin, det är också fullt av olika antioxidanter och verkar därför ännu mer antiinflammatoriskt.”