top of page

Chagalatte med kanel och honung

Uppdaterat: 10 juni


Chagalatte i en kopp från en julmarknad i Hamburg
Chagalatte i en kopp från en julmarknad i Hamburg

Innan vi går in på tillverkningen, låt oss kortfattat bekanta oss med chagasvampen. Det är inte alla som känner chaga och dess användningsområden.


Chaga, eller sprängticka som den heter på svenska, är en svamp som växer som parasit på björkar. Den är särskilt näringsrik eftersom den suger åt sig näring från trädet under MÅNGA år.


Chaga innehållsämnen

Chaga är t.ex. rik på antioxidanter, bra för att t.ex. stärka immunförsvaret, och används ofta i form av te eller pulver.


Eftersom den är ovanlig och eftertraktad är den ofta dyrare än andra svampar.

När du plockar chaga är det viktigt att vara försiktig så att du inte skadar trädet OCH att du har markägarens tillstånd.


CHAGALATTE - Recept

- 1 tesked chagapulver

- 1/4 tesked kanel

- 250 ml varmt vatten

- 1 tesked honung

- 1/4 kopp kokos-/havre-/mandeldryck

Tillsätt ingredienserna i en mixer och mixa tills det är väl blandat och skummigt.

Du kan också blanda ingredienserna tillsammans i ett glas. Det blir inte lika skummigt, men lika gott. Tips: Om du inte har en mixer kan du använda en mjölkskummare för att skapa lite skum på drycken.

Njut!

Koppen köpte jag på en julmarknad i Hamburg för många år sedan.

Kommentarer


Få senaste nytt, tips & inspiration direkt i din inkorg. 

Herbs & Honey drivs av mig, Angelique.
Jag vill inspirera andra att återupptäcka odlade och vilda medicinalväxter, och hur de på ett naturligt sätt kan få en plats i våra liv igen.

Jag erbjuder kurser i naturens apotek och naturlig hudvård, vilda växtpromenader samt guidningar i min ekologiska medicinalträdgård – där jag även driver en liten örtbutik.

© 2025 by Angelique, Herbs & Honey

bottom of page