Fläderbärssaft med timjan - en sockerfri dryck för ditt välbefinnande
- Angelique
- 9 sep.
- 1 min läsning

Många recept på fläderbärssaft innehåller socker, som traditionellt använts för att förlänga hållbarheten och mildra den sträva smaken från bären. Men visste du att fläderbärssaft också kan fungera som en stärkande hälsodryck under vintern, helt utan tillsatt socker?
Sockerfri saft för bättre immunförsvar
Det här receptet bygger på den gamla traditionen att koka en sockerfri saft som kan användas som medicin. Vi kokade en del utan socker. Den användes för att boosta immunförsvaret, speciellt vid förkylning, då vi drack den som en varm kvällsdryck med honung och kanel. Denna kombination kan få dig att svettas ordentligt, men du kommer känna dig mycket bättre dagen efter.
Dagens recept är dessutom berikat med timjan, en kraftfull ört som är känd för sina immunstärkande egenskaper, samt lite citron som bidrar med extra C-vitamin.
Recept: Enkel fläderbärssaft
Ingredienser:
8–10 klasar fläderbär (repa bären från klasarna)
350 ml vatten
5 kvistar timjan
Saften från 2 citroner
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sedan blandningen sjuda i cirka 15 minuter. Det är viktigt att saften når över 80 °C för att bryta ner giftämnet sambunigrin som finns i de råa bären.
Låt saften svalna något och sila den genom en fin sil eller en tygduk för att få ut all saft från bären.
Häll den heta saften i rena, steriliserade flaskor.
Njut av din hemgjorda, stärkande fläderbärssaft!
Kommentarer