Granskottsalt
- Angelique
- 25 maj
- 1 min läsning
Uppdaterat: 10 juni

Äntligen dags att plocka granskott hos en kär vän i Höör.
Innan dess frågade hon om vi inte kunde samlas – ett gäng kvinnor – kring temat vilda växter.
Jag älskade idén, och föreslog att vi skulle fokusera på en växt i taget, och göra olika beredningar av just granskotten.
Vi plockade, luktade, smakade och pratade om deras egenskaper – och sen satte vi igång med att skapa.
Idéer för tillagning av granskott
🌲 Granskottshudolja
🌲 Granskottsalt
🌲 Granskottsocker
🌲 Granskottsalva
Och alltså – saltet och sockret är så enkla att göra, men smakar och doftar magiskt! Friskt, lätt syrligt, som skog i sol 💫
Perfekt att ha hemma – och ännu bättre att ge bort som present.
G R A N S K O T T S A L T
Ett väldoftande, vackert grönt salt som passar till grillat eller i marinader.
Du behöver:
100 g färska granskott
100–200 g havssalt
Så gör du:
1. Mixa granskotten med hälften av saltet tills du får ett fint, grönt salt.
2. Blanda ner resten av saltet för jämn konsistens.
3. Bred ut på fat eller plåt. Låt torka i rumstemperatur i 2 dygn – eller i torkugn.
4. Förvara i tätslutande burk, gärna mörkt och svalt
Granskottsalt kan användas i matlagning, men även medicinskt, till exempel i ett ångbad mot förkylning eller i ett värmande fotbad på vintern.
Kommentarer