top of page

Naturligt iste med fläderblommor, mynta och citron

Iste med fläder, mynta och citron
Iste med fläder, mynta och citron

Nu får jag verkligen sommarvibbar! Det var riktigt varmt idag, och jag var ute igen och plockade fläderblommor.


Inspirerad av den känslan vill jag dela med mig av ett recept på en svalkande och hälsosam dryck:

Koka te på färsk mynta, smaksätt med fläderblomssirap och citron, och kyl med is – ett riktigt friskt och naturligt gott iste. Perfekt till maten eller som en läskande paus i solen.



Ingredienser


Ger ca 1,25 (2,5) liter


  • 2 (4) knippen färsk pepparmynta

  • 8 (16) dl vatten

  • 200 (400) g isbitar

  • 5 (10) cl fläderblomssira

  • 2 (4) citroner

  • Extra isbitar till servering


Iste med fläder, mynta och citron - gör så här


Lägg några kvistar mynta åt sidan. Repa av bladen från resten och lägg dem i en kanna. Häll

över kokande vatten och låt dra i ca 6 minuter.


Tillsätt fläderblomssirap och isbitar i kannan. Rör om. Smaka av och justera med mer sirap om du vill. Kyl i minst 30 minuter.

Beredning av isteet med fläderblom, mynta och citron

Inför servering:

Skär en fjärdedel av citronerna i tunna skivor. Pressa saften ur resten och tillsätt både saft och skivor till isteet. Servera med extra isbitar.

Kommentarer


Få senaste nytt, tips & inspiration direkt i din inkorg. 

Herbs & Honey drivs av mig, Angelique.
Jag vill inspirera andra att återupptäcka odlade och vilda medicinalväxter, och hur de på ett naturligt sätt kan få en plats i våra liv igen.

Jag erbjuder kurser i naturens apotek och naturlig hudvård, vilda växtpromenader samt guidningar i min ekologiska medicinalträdgård – där jag även driver en liten örtbutik.

© 2025 by Angelique, Herbs & Honey

bottom of page