top of page

Hagtorn- och äpplemos

Hagtorn- och äpplemos
Hagtorn- och äpplemos

Där jag bor finns det gott om hagtorn. Det är en klassisk häckväxt som man ofta ser i äldre trädgårdar. Hagtornen påminner lite om små äpplen, och inte undra på – båda tillhör ju rosfamiljen. .Både hagtorn och äpple lämpar sig utmärkt för att göra mos – tillsammans.


Ingredienser

  • 1 kg äpplen

  • 300 g hagtornbär

  • 150 ml vatten (eller färsk äppeljuice)

  • Saft och zest från en ekologisk citron

  • 1 stång Ceylon-kanel (till kokningen)

  • (Vid behov) 2 msk råsocker eller daddelsötma


Så här gör du

  1. Förbered frukten: Skär äpplena i bitar.

  2. Koka: Lägg äppelbitar och hagtorn i en kastrull. Tillsätt vatten, citronsaft och -zest, samt kanelstången. Koka tills äppelbitarna är mjuka.

  3. Mosa: Ta bort kanelstången. Mosa blandningen med en passeringskvarn. Du får ett vackert rosa mos.

  4. Smaka av: Smaka av moset och tillsätt eventuellt mer sötma eller kryddor efter smak. Ekologisk vanilj, Ceylon-kanel eller kardemumma passar bra.

Kommentarer


Få senaste nytt, tips & inspiration direkt i din inkorg. 

Herbs & Honey drivs av mig, Angelique.
Jag vill inspirera andra att återupptäcka odlade och vilda medicinalväxter, och hur de på ett naturligt sätt kan få en plats i våra liv igen.

Jag erbjuder kurser i naturens apotek och naturlig hudvård, vilda växtpromenader samt guidningar i min ekologiska medicinalträdgård – där jag även driver en liten örtbutik.

© 2025 by Angelique, Herbs & Honey

bottom of page