Maskrosrötter – så skördar, lakar och tillagar du dem
- Angelique

- 21 okt.
- 2 min läsning

Hösten är den bästa tiden att samla maskrosrötter.Under denna tid är näringsinnehållet som högst och rötterna fulla av hälsofrämjande ämnen. Maskrosen är en av naturens mest underskattade läkeväxter och har positiva effekter på lever, njurar, gallblåsa, ämnesomsättning och därmed hela kroppen.
Maskrosrötternas hälsofördelar
De två viktigaste ämnena i maskrosrötter är:
Bitterämnen – stimulerar matsmältningen, leverns funktion och gallflödet.
Inulin – en kolhydrat som fungerar som prebiotika, det vill säga näring för de goda tarmbakterierna.
En balanserad tarmflora stärker immunförsvaret och bidrar till bättre hälsa.Observera att för mycket inulin kan orsaka gasbildning och uppblåsthet.
Så skördar du maskrosrötter – steg för steg
1. Gräv upp
Vänta tills jorden är fuktig, gärna efter regn eller bevattning. Då är det lättare att få upp hela rotsystemet utan att rötterna går av. Använd en kraftig spade och gräv djupt.
2. Gräv ner
Om du återplanterar en del av roten i jorden, kommer en ny maskros att växa upp nästa år. På så sätt bevarar du växten och dess naturliga kretslopp.
3. Laka ur
Maskrosrötter kan ha en besk smak. För att minska beskan:Skölj rötterna noggrant, skiva dem och lägg dem i kallt vatten. Byt vattnet efter minst en timme, eller tills smaken har blivit mildare. När beskan försvinner framträder en nötig, mild smak.
4. Ät upp
Maskrosrötter kan ätas råa, kokta eller stekta. De passar utmärkt i sallader, soppor, grytor eller som tillbehör till varma rätter. Du kan även torka och rosta rötterna för att göra maskroskaffe – ett naturligt, koffeinfritt alternativ.
Sammanfattning
Att använda maskrosrötter är ett enkelt sätt att ta tillvara på naturens egna resurser. Genom att skörda, laka ur och tillaga dem på rätt sätt får du en näringsrik ingrediens som stärker levern, gynnar tarmfloran och stödjer kroppens naturliga avgiftning.




Kommentarer